ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2007

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - VASILIS MICHAELIDIS: THE NATIONAL POET OF CYPRUS

Vasilis Michaelides is considered by many and often referred to as the national poet of Cyprus.
He was born in Lefkoniko, a village in the Famagusta District of Cyprus, in 1849. His first contact with the arts came in the form of hagiography, in the archbishopric in Nicosia where he trained as an artist. In 1875 he moved to Naples, Italy for further training.
Michaelides wrote several poems in Katharevousa, Dhimotiki and the Cypriot Dialect. His first poetry collection was published in 1882. Arguably, his most famous work is "The 9th of July 1821" a poem in the Cypriot dialect detailing the events leading to the execution of the Greek Cypriot leadership, including Archbishop Kyprianos, by the Ottoman rulers of the time.
The latter part of his life was plagued by alcoholism. He died pennyless at a hostle for the poor on the 18th of December 1917.
In 1978, his portrait was depicted on one of a series of stamps themed on Cypriot poets.
Ο Βασίλης Μιχαηλίδης είναι ο εθνικός ποιητής της Κύπρου, έχοντας αφήσει σημαντικό ποητικό έργο γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο από το οποίο ξεχώρισε από την πρώτη του παρουσίαση το ποίημα ¨Η 9η Ιουλίου του 1821"
Ο Βασίλης Μιχαηλίδης υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση του κυπριακού ιδιώματος στην επώνυμη ποίηση. Στα τραγούδια του καθρεφτίζεται η αγνή κυπριακή ψυχή, μοιρολογούνται τα βάσανα των σκλαβωμένων, θρηνούνται οι θανάτοι επιφανών ανδρών, ακόμα τραγουδά άλλοτε με σατιρική διάθεση, άλλοτε με βουκολική χάρη και άλλοτε με έντονο ερωτικό πάθος.
Ο Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1849 στο Λευκόνοικο, χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου. Σπούδασε αγιογραφία στην Λευκωσία, όπου διέμενε στην Αρχιεπισκοπή. Στη συνέχεια ασχολήθηκε συστηματικά με την ζωγραφική στην Μητρόπολη Κιτίου στη Λάρνακα, κοντά στον θείο του.Τα πρώτα του έργα δημοσιεύθηκαν το 1873 ("Η Τοκογλυφια", "Αηδόνια και Κουκουβάγιες"), και το 1875 πήγε στην Νεάπολη, Ιταλίας, για ανώτερες σπουδές ζωγραφικής.Το 1877 πήγε στην Ελλάδα και πολέμησε για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, και το 1878, με το τέλος της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο, επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στην Λεμεσό, στο παράρτημα της Μητρόπολης Κιτίου, όπου άρχισε συνεργασία με την εφημερίδα "Αλήθεια".Το 1882 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή "Η Ασθενής Λύρα". Το 1884 διορίστηκε νοσοκόμος στη Λεμεσό, με αμοιβή, στέγη και τροφή, και συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Σάλπιγγα".Το 1888 άρχισε την έκδοση του σατιρικού φύλλου "Διάβολος" και το 1889 πήγε στην Αθήνα για λόγους υγείας.Το 1893 έγραψε την "Ανεράδα", και ακολούθως την "9η Ιουλίου" και την "Χιώτισσα", και πήγε και πάλιν στην Αθήνα για λόγους υγείας.Το 1910, λόγω του αλκοολισμού του, έχασε την δουλειά του ως νοσοκόμος και ο Δήμος Λεμεσού τον διόρισε στο Υγειονομείο και του πρόσφερε στέγη στο Δημαρχείο. Το 1911 εξέδωσε τα "Ποιήματα".Από το 1915 διέμενε στο πτωχοκομείο Λεμεσού όπου έγραψε το "Ορομαν του Ρωμιού".Ο Μιχαηλίδης απέθανε πάμπτωχος και αλκοολικός στις 18.12.1917.

http://www.erevos.com/michaelides/michaelides.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου