ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2007

MICHAEL KASHALOS: THE FATHER OF CONTEMPORARY CYPRIOT NAIVE ART - ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΣΙΑΛΟΣ: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΝΑΪΦ ΤΕΧΝΗΣ

Ο Μιχαήλ Κάσιαλος γεννήθηκε στην 'Ασσια στα 1885. Ζωγράφος που τίμησε την 'Ασσια στην Κύπρο ολόκληρη και σε όλη την Ευρώπη.
Στην 'Ασσια άνθισε κατά καιρούς η λαϊκή τέχνη, με πρωτοπόρο το Μιχαήλ Κάσιαλο. Πολλοί Ασσιώτες ασχολήθηκαν και επιδόθηκαν με ζήλο στην επεξεργασία του πηλού, της πέτρας, του ξύλου. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι κεντήτριες μας και οι πρωτομάστορες κτίστες που διακρίνονται μέχρι σήμερα. Η αναφορά εδώ γίνεται μόνο για λίγους. 'Αλλες εκδόσεις μελλοντικά θα παρουσιάσουν νεότερους που ασχολούνται με τις τέχνες. «Ο λαϊκός ζωγράφος της Κύπρου Μιχαήλ Κάσιαλος που καταγόταν από την 'Ασσια ήταν ένας απλός άνθρωπος του λαού, προικισμένος με ενστικτώδες αίσθημα καλλιτεχνίας, που κληροδοτείται στην Κύπρο από γενιά σε γενιά και είναι σύμφυτο με τη ζωή, με τη λειτουργία της ζωής. Η αισθητική ομορφιά προάγεται στην Κύπρο από τη χάρη της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και ενοικεί μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Καλλιτεχνικά μοτίβα ανακυκλούνται αυτόματα στη διάρκεια χιλιετηρίδων, λες και αναβλύζουν από την ίδια πηγή. Αλλά περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Ανακύπτουν από τις ρίζες. Ο μέσος άνθρωπος της Κύπρου είναι δεμένος με τις πανάρχαιες ρίζες του τόπου. Αυτός ο απαρασάλευτος μάλιστα δεσμός υπήρξε κατ' εξοχήν συντελεστικός της φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού στην ατελεύτητη διάρκεια πολυτάραχων αιώνων ιστορικής ζωής. Στα έργα του λαϊκού τεχνίτη της Κύπρου κατά τα πρόσφατα χρόνια - εξαιρώ την τρέχουσα εποχή των εύκολων τεχνολογικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις - διαπιστώνουμε αναβιωμένες προγονικές αντιλήψεις της τέχνης και επαναβλέπουμε διακοσμητικά στοιχεία που ανευρίσκονται στο βάθος δεκάδων αιώνων. Στην Κύπρο γη και άνθρωπος είναι ένα και το αυτό, από τη γη μας είμαστε πλασμένοι και στα χώματα μας καταλήγουμε. Υπάρχει μια ταύτιση και μια συνάρτηση».
Ο Μιχαήλ Κάσιαλος βραβεύεται μετά το θάνατο του για την προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών το 1974. Τον ίδιο χρόνο με φροντίδα της μορφωτικής Υπηρεσίας μετά από προσωπική πρόσκληση στέλλονται τα έργα του Κάσιαλου στην έκθεση «Η τέχνη των Ναίβ» στο Μόναχο και την Ζυρίχη. Επίσης το Μάρτιο του 1975 συμμετέχουν έργα του Μ.Χ.Κ. σε ομαδική έκθεση- δημοπρασία έργων μεγάλων καλλιτεχνών προς όφελος των Κυπρίων προσφύγων που οργανώθηκε στο Παρίσι και αφιερώθηκε στη μνήμη του.
Με την κατάληψη της Άσσιας,από τον Βάρβαρο Αττίλα, ο Κάσιαλός μαζί με τη γυναίκα του Ειρήνη,μένουν εγκλωβισμένοι στο χωριό για μια εβδομάδα.Οι Τούρκοι γυρεύοντας χρήματα τον ξυλοκοπούν και του σπάζουν το πόδι. Όταν μεταφέρεται στις ελεύθερες περιοχές σε ηλικία 89 χρόνων και βαριά πληγωμένος πεθαίνει στις 31 Αυγούστου 1974 στην Λάρνακα στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «'Αγιος Παύλος». Η 'Ασσια χάνει ένα παιδί της που την τίμησε στον Ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Πέθανε πρόσφυγας μακρυά οπό το χωριό του διωγμένος από τον Τούρκο κατακτητή Με συμπαραστάτες μόνο την γυναίκα του, τα τέσσερα παιδιά του και τους χωριανούς του.

Michael Kashalos was born in the village of Assia, 1885 and was a self-taught artist. He attended a few icon-painting classes at Elementary School given by the teacher and iconographer Kyriacos Pierides. He worked as shoe-maker until the Second World War and then turned to mirror decoration and painting on glass. He also made decorative clay and plaster objects and copies of ancient finds. Around 1957, he took up painting and gradually devoted himself entirely to it. In August 1974, he was seriously wounded by the Turkish Army which invaded his village and died later, on 31 of August, as a refugee in Larnaca. He is considered as the father of contemporary Cypriot Naive art. His work can be found at the State Gallery of Contemporary Cypriot Art, the Cyprus Folk Art Museum,the Cultural Centre of Popular Bank and in private collections.The work of self-taught naive painter, Michael Kashialos, sums up the image of Cyprus from ancient times to the 20th century…Cyprus folk art undoubtedly shows signs of the many influences from all historical periods that Cyprus went through, from the Greeks to the Assyrians, and from the Byzantines to theVenetians and Ottomans.

«Ήμουν κάτοικος 'Ασσιας, μαζί με τη γυναίκα μου Ειρήνη. Στις 14 Αυγούστου 1974 όταν τα Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην 'Ασσια, εγώ με τη γυναίκα μου δε φύγαμε από το χωριό και μείναμε στην 'Ασσια. Μέχρι τις 16.8.74 δεν μας πείραξαν οι Τούρκοι, οπότε την ημέρα αυτή ήρθαν Τούρκοι και μας απείλησαν .Δεν μας πείραξαν όμως κι έφυγαν. Μετά, κατά το απόγευμα, επέρασε ακόμα μια περίπολος ήρθαν στο σπίτι μας και με απείλησαν να με σκοτώσουν. Εγώ είχα μερικά χρήματα, που έκτιζα μιαν εκ-κλησία στο χωριό και τους τα έδωσα Αυτοί ζητούσαν επιμόνως και άλλα χρήματα. Επειδή δεν είχα να τους δώσω, με απειλές ένας με κτύπησε με το υποκόπανο του όπλου του στον ώμο και στα πόδια και μου έσπασαν τα πόδια. Έμεινα αβοήθητος μέσα στο χωριό μέχρι τις 18.8.74, που μας έφεραν μέχρι την Πύλα και μας απέλυσαν. Τώρα βρίσκομαι στο γηροκομείο του Αγίου Παύλου, όπου μου περιποιούνται τα τραύματα»

Μιχαήλ Κάσιαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου