ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2007

ΜΑΡΣΕΛ ΧΑΛΙΦΕ: Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ - MARCEL KHALIFE: THE REVOLUTIONARY MUSICIAN OF LEBANON


Ο Μαρσέλ Χαλίφε είναι ένας από τους κορυφαίους μουσικούς του
Λιβάνου, αναδιαμορφώνοντας τη παραδοσιακή αραβική μουσική σε μια νέα επικοινωνιακή μορφή έκφρασης. Ο Χαλίφε με τη τεράστια και πολύ εντυπωσιακή δισκογραφική δουλειά του, συνδυάζει τις αρχαίες αραβικές μουσικές παραδόσεις με τα δυτικά στοιχεία και τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του πιάνου και των μπάσων. Ο Μαρσέλ Χαλίφε είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως επαναστατικός καλλιτέχνης και είναι μία πολιτιστική εικόνα. Έχει αντιταχθεί αλλεπάλληλα στον πόλεμο, κάνοντας μουσικές παραστάσεις σε βομβαρδισμένα κτήρια κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο, και υπερασπίσθηκε με πάθος τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Το 2005 απονεμήθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως καλλιτέχνης για την ειρήνη. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Λιβάνου από το Ισραήλ το 2006, ο Χαλίφε έγραψε στους συναδέλφους του καλλιτέχνες για την ειρήνη της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είπε τα ακόλουθα:
"τίποτα δεν δικαιολογεί την τέχνη μας εκτός από το να μιλήσει για εκείνους που δεν μπορούν να μιλήσουν. Αυτή είναι η αιτία για την οποία αφιερώσαμε τις προσπάθειές μας, και η αιτία που επικύρωσαν τις φωνές μας. Η μόνη μας επιθυμία είναι να πάρουμε όσο μπορούμε πιο μακρυά τις φωνές μας, και ορκιστήκαμε να εκδώσουμε την δουλειά μας ως τραγούδια αγάπης, και την ενότητα μας με τα θύματα που διώκονται σε όλο τον κόσμο''. Ο ίδιος ο Μαρσέλ Χαλίφε δεν είναι ξένος στη διαμάχη και τη δίωξη. Απαγορεύθηκε στην Τυνησία επειδή αφιέρωσε τα τραγούδια του σε όλους το πολιτικούς κρατούμενους της χώρας καθώς και όλου του αραβικού κόσμου σε μια συναυλία του εκεί, δικάσθηκε για βλασφημία από το δικαστήριο του Λιβάνου επειδή ένα τραγούδι του αναφερόταν σε ένα στίχο του Κορανίου, και καταγγέλθηκε από τους μουσουλμάνους φονταμενταλιστές βουλευτές του Μπαχρέιν για "ενθάρρυνση της διαφθοράς.'' Πολύ πρόσφατα (Νοέμβριο του 2007), ένα μέγαρο συναυλιών στο Σαν Ντιέγκο της Αμερικής κάτω από τη πίεση του αμερικανικού εβραϊκού λόμπι της πόλης, ακύρωσε τη σχεδιαζόμενη συναυλία του εκεί με την δικαιολογία ότι θα ήταν "διαιρετικό" και "ανισόρροπο" στο να φιλοξενήσει τον Χαλίφε χωρίς έναν ισραηλινό καλλιτέχνη παράλληλα με αυτόν. Οι πολυάριθμοι θαυμαστές του τραγουδούν το κάθε του τραγούδι. Τα έντονα και συναισθηματικά τραγούδια του φαίνονται να έχουν μια δύναμη πέρα από τις λέξεις και τη μουσική. Πριν περίπου μία εβδομάδα, τις 30 Νοεμβίου του 2007,ο Μαρσέλ Χαλίφε απονεμήθηκε το μέγα βραβείο του 2007 από το διαπρεπές L'Academie Charles Cros στην κατηγορία παγκόσμιας μουσικής. L'Academie Charles Cros είναι το γαλλικό αντίτιμο της ακαδημίας αμερικανικής δισκογραφίας (επίσης γνωστής ως βραβεία Grammy). Το βραβείο δόθηκε σε αναγνώριση της πιο πρόσφατης δισκογραφικής δουλειάς του, το Taqasim (Ταξίμ), το οποίο ο Μαρσέλ Χαλίφε αφιέρωσε στο φίλο του το διάσημο παλαιστίνιο ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς.

Marcel Khalife is one of Lebanon's leading musicians, reshaping traditional Arabic music into a novel communicative form of expression. Khalife's huge and very impressive musical work combines ancient Arabic musical traditions with Western elements and instruments, including piano and upright bass. Marcel Khalife is known throughout the world as an artistic revolutionary and cultural icon. He has consistently opposed war, performed in bombed-out buildings during the Lebanese civil war, and passionately defended the rights of Palestinians. In 2005 he was named UNESCO’s Artist for Peace. During Israel’s bombing of Lebanon in 2006 Khalife wrote to fellow UNESCO Artists for Peace. He said the following: “Nothing justifies our art other than to speak for those who cannot speak. This is the cause for which we dedicated our efforts, and the cause that endorsed our voices. We only wished to take it as far as we can, and vowed to release our work as songs of love for, and unity with the victims of persecution everywhere in the world”. Marcel Khalife is also no stranger to controversy and persecution. He was banned in Tunisia because during a concert he was giving there, he dedicated his songs to all political prisoners of that country and of all the Arab world, was tried for blasphemy by a Lebanese court because one of his songs was referring to a verse from the Quran, and was denounced by Bahraini Muslim fundamentalist parliamentarians for “encouraging debauchery.”
Most recently (November 2007), a venue in San Diego USA, under pressure from the American Jewish Lobby of the city canceled his scheduled concert claiming it would be “divisive” and “unbalanced” to host Khalife without an Israeli artist alongside him.
His numerous fans sing along to every song. His intense and emotional songs seem to have a power beyond mere words and music.
About a week ago, on November 30th, 2007, Marcel Khalife was awarded the 2007 Grand Prize of the prestigious L'Academie Charles Cros in the World Music Category. L'Academie Charles Cros is the French equivalent of the US Recording Academy (also known as the Grammy Awards). The award was given in recognition of his latest work Taqasim, which Khalife dedicates to his friend the renowned Palestinian poet Mahmoud Darwish.

6 σχόλια:

 1. Αθανάσιος Παυλάκης20 Ιανουαρίου 2009 - 2:38 π.μ.

  Φίλε μου έκανα μια προσπάθεια να βρω δίσκους του Marcel Khalife εδώ στη Νέα Σμύρνη και δεν τον γνωρίζουν. Θα ανέβω και στην Αθήνα εκεί ελπίζω να βρω κάτι.
  Έχεις να μου προτείνεις από την δισκογραφία του σαν άκουσμα για πρώτη αγορά; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων .

  Θανάσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε Θανάση δεν εκπλήσσομαι καθόλου που κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Μαρσέλ Χαλίφε, γιατί αυτοί που τον γνωρίζουν στον ελλαδικό χώρο πρέπει να είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, αν και ο Χαλίφε έχει κάνει πολλούς δίκους και είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης και τραγουδιστής, γνωστός σε όλο το κόσμο.Αν βρείς δίσκους του πουθενά στην Ελλάδα, θα τους βρείς στο Metropolis.Έχω αρκετούς δίσκους του τους οποίους αγόρασα από Λίβανο, και αμφισβήτητα ο καλύτερος του δίσκος είναι " Promises of the storm", επίσης ο δίσκος " At the Border" είναι καταπλικτικός.Σε αυτό το δίσκο υπάρχει και το τραγούδι " Το παιδί και ο χαρταετός" και είναι από αυτό το τραγούδι που ανακάληψα το ποιήμα και το μετάφρασα στα ελληνικά στο ιστολόγιο μου.Επίσης ένας άλλος πολύ καλός του δίσκος είναι " The Bridge".Αν σ'αρέσει το τραγούδι "Father I am Joseph",αυτό θα το βρείς στο δίσκο "Arabic Coffeepot".Αν δεν βρεις τίποτα,γραψε μου και θα σου πω, πως να τα κατεβάσεις από το διαδίκτυο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σε ευχαριστώ φίλε μου! ελπίζω να βρω κάτι:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μόλις επέστρεψα από Αθήνα φίλε μου !Kαλημέρα. Όντος μόνο στο metropolis βρήκα κάτι, όχι όμως αυτά που μου πρότεινες. Από ότι μου είπανε η εταιρία που φέρνει τα cd του Μαρσέλ τους έφερε μόνο αυτά. SHARQ, CARESS και TAGASIM. έχω και τα τρία θα τα ακούσω το απόγευμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. o.k. φίλε μου τα έχω και τα τρία αυτά τα c.d. του Χαλίφε.Είναι καλά μεν, αλλά είναι για διεθνή κατανάλωση ενώ τα άλλα είναι για εγχώρια και για αυτό είναι και πολύ πιο αυθεντικά.Σου στέλνω μια ιστοσελίδα από όπου μπορείς να κατεβάσεις σχεδόν όλα τα c.d.του.Kάνε τη copy paste και μετέφερε τη εκεί που γράφει address.Αφού πρώτα σβήσεις οτιδήποτε άλλο γράφει βέβαια.
  http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://img503.imageshack.us/img503/5505/folderyt9.jpg&imgrefurl=http://internacional-music.blogspot.com/2008/12/marcel-khalife-discography.html&usg=__8g677aeNj18hMkVoTRkaupTy1Vs=&h=351&w=400&sz=47&hl=el&start=1&um=1&tbnid=HpbFjp5SMOx0pM:&tbnh=109&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3DMarcel%2BKhalife%2Bpromises%2Bof%2Bthe%2Bstorm%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Del%26sa%3DX

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νoctoc δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω! Άρχισα να κατεβάζω:) μόλις τώρα είδα την απάντηση σου! Έχεις δίκιο για τα cd που πείρα, είναι καλά αλλά ξέρω πως έχει και καλύτερα ο Μαρσέλ! Το φαντάζομαι τουλάχιστον.

  καλό βραδυ .
  Αθανάσιος Παυλάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή