ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

ΜΑΡΟΥΚΛΑ: Η ΗΡΩΪΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - MAROUKLA: THE HEROINE OF THE ISLAND OF KARPATHOS

Κατά την ελληνική επανάσταση του 1821, όταν κατέλαβαν οι Τούρκοι τα νησιά, οι γυναίνες της Καρπάθου, όσες μπορούσαν να πολεμίσουν, πολεμούσαν στο πλευρό των συζύγων και των αδελφών τους. Όσες δεν ήταν σε θέση να πάρουν τα όπλα και πολεμίσουν, φύλαγαν τα παιδιά τα δικά τους και των γυναικών που μάχωνταν μέσα στα βουνά και βοηθούσαν με άλλους τρόπους στο πόλεμο. Μια από αυτές τις γυναίκες με το όμονα Μαρούκλα, είχε πέντε μικρά παιδιά γειτόνισσων της μαζί με το δικό της και τα περιποιείτο.
Λίγο πιο μακρυά από το μέρος όπου φύλαγε τα παιδιά η Μαρούκλα, άκουσε τους Τούρκους να διέρχονται μέσα από πυκνούς σχοίνους. Τα μικρά την ώρα εκείνη έκλαιγαν. Ο κίνδυνος ήταν προφανής. Η Μαρούκλα, για να σώσει τα παιδιά, απομακρύνθηκε από το κρησφύγετο της. Οι Τούρκοι ως ήταν επόμενο, έσπευσαν να την συλλάβουν, και αφού την συνέλαβαν, την βίασαν και την έσφαξαν. Και το αποτέλεσμα. Τα παιδιά σώθηκαν.

During the Greek revolution of 1821, when the Turks had run over to reconquer the Greek islands, the women of Karpathos, those who could fight, fought alongside their husbands and brothers. The women who were unable to take up arms and fight, took to the maintains and looked after their own children as well as the children of the women who were engaging in the war. They also helped the fighters in any other way they could. One of these women who went by the name of Maroukla, had five young children of her neighbours, along with her own, under her care and looked after them.
A little further away from the place where Maroukla was guarding the children, she heared the Turks coming by passing through the dense bushes. During that time the children were crying. The risk was eminent. In order to save the children, Maroukla left her hiding place. The Turks as was excepted, rushed to arrest her, and once they arrested her, they raped and killed her. And the result was that the children survived.


4 σχόλια:

 1. ΤΟ ΒΛΟΚ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΜΕΧΡΙ
  ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΧΑΘΗΚΕ,ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ
  ΚΑΣΟ,ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΚΛΑΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ,ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΑΙ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ,Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ 1821 ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ Η ΜΑΡΟΥΚΛΑ ΚΑΤΑΓΩΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙ ,ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΡΟΥΚΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ,ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙΟΥ,ΑΠΟ ΑΠΟΓΟΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΝΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Όσο για την Μαρούκλα,μπορεί να έχεται δίκαιο,εγώ όμως αυτή την ιστορία θα την μεταφέρω όπως την έμαθα και αυτή λέει ότι ήταν από τη Κάπραθο, και για αυτό δεν θα την αλλιώσω.Όπως και να έχουν τα πράγματα,είχα ψάξει στο διαδίκτυο,για αυτή την ηρωίδα,αλλά δυστυχώς,το όνομα της δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο.Αν είναι από τη Κάσο,η Κάσος δεν την τίμησε αλλά ούτε και η Κάρπαθος αν είναι από εκεί.Αυτό που έχει σημασία νομίζω είναι ότι ξεχάστηκε και κανίς δεν αναφέρεται σε αυτή.Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβλαματίζει σαν έθνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λίγο καθυστερημένα διαβάζω αυτή την ανάρτηση που βρήκα ενδιαφέρουσα αφού δεν την έχω ακούσει.

  Μήπως γνωρίζετε από ποιό χωριό της Καρπάθου κράταγε η καταγωγή της ηρωϊδας????

  Η πότε γεννήθηκε????
  Ερωτώ μήπως και καταφέρω να βρω περισσότερες πληροφορίες για την ηρωϊδα.

  Την καλημέρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητή μου φίλη,
  θα σου γράψω στον ενικό,και εύχομαι να μην σε πειράζει,γιατί δεν μου αρέσει να κρατάω αποστάσεις από τους ανθρώπους.
  Δυστυχώς δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο για αυτή τη ξεχασμένη ηρωϊδα του έθνους μας.Εύχομαι να μπορέσεις να μάθεις πιο πολλά γ' αυτό το θέμα και να με ενημερώσεις και μένα.

  Κάλη δύναμη και καλή δουλειά στο υπέροχο ιστολόγιο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή