ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Σάββατο, 9 Μαΐου 2009

Η Έφη Θώδη και οι κανίβαλοι

Η ελληνική T.V. είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνον ως τηλεόραση για σκουπίδια, δεδομένου ότι κυριαρχείται από πολύ χαμηλού επιπέδου προγράμματα που προσβάλλουν την νοημοσύνη του τηλεθεατή και ταυτόχρονα είναι επίσης και μια καλή ένδειξη για την πολύ θλιβερή κατάντια και την πολιτιστική κατρακύλα στην οποία έχει πέσει το έθνος μας. Δεν είμαι οπαδός της τηλεόρασης και ούτε και με νοιάζει και πολύ για την meanstream κουλτούρα και ακόμη λιγότερο για αυτή την υποκουλτούρα και τα σκουπίδια η οποία παράγει, αλλά αυτό που συνέβη στην Έφη Θώδη δεν μπορεί να με αφήσει ανεπηρέαστο αφού την τρέλα της την δημιούργησε η δική μας κοινωνία, και η δική μας αποδοχή και ανοχή για την υποκουλτούρα- σκουπιδαριό που κυριαρχεί στη ζωή μας. Με άλλα λόγια, είμαστε όλοι συλλογικά υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της τρέλας της Έφης Θώδη. Δεν συνηθίζω ποτέ μου να αντιγράφω και να επικολλώ τα κείμενα άλλων στο ιστολόγιο μου, αλλά αυτό το άρθρο που διάβασα στο zougla.gr εκφράζει τα αισθήματα μου για αυτό το θέμα τόσο πολύ και δεν μπορούσα να το παραβλέψω. Για τον λόγο αυτό, θα κάνω μια εξαίρεση και θα το αντιγράψω. Το άρθρο έχει ως εξής:

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος... εγκλεισμού

Θα πρέπει να ντρέπονται. Ορισμένοι από τους ενόχους θα ζητήσουν ενδεχομένως συγνώμη και θα προφασιστούν πως «δεν ήξεραν». Αλλά από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο, ως γνωστόν. Η Έφη Θώδη βρίσκεται έγκλειστη σε ψυχιατρείο. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

Παρά την άσχημη κατάστασή της, οι τηλεοπτικοί κανίβαλοι εξακολουθούσαν να την παρουσιάζουν στα πλατώ της τηλεόρασης, αν και ήξεραν πως η γυναίκα ήταν σοβαρά άρρωστη. Τη διέσυραν όσο δεν γίνεται. Την εξευτέλισαν μέχρι τελικής πτώσεως. Για τα νούμερα της τηλεθέασης, πήραν μία γυναίκα χωρίς αντοχές, μία απλοϊκή λαϊκή τραγουδίστρια, και την τρέλαναν. Η ίδια ποτέ δεν κατανόησε πως είχε εισέλθει σε έναν κόσμο που δεν της ταίριαζε. Θαμπώθηκε από τα φώτα της ράμπας και από τα γλυκανάλατα σχόλια των τηλεπαρουσιαστών. Έγινε απαραίτητο αντικείμενο των σκηνικών των μεσημεριανών εκπομπών και των κουτσομπολίστικων show. Την κορόιδευαν και αυτή το γλένταγε, ενδεχομένως γιατί δεν είχε συναίσθηση της κατηφόρας. Αλλά κάθε ψυχή έχει και αυτή τα όρια της. Η ψυχή της Έφης Θώδη δεν άντεξε τον πλαστικό κόσμο της γυάλινης οθόνης.

Οι δικοί της είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό. Όταν η Θώδη, κατά τη διάρκεια γνωστής μεσημβρινής - απογευματινής εκπομπής, άρχισε να λέει ασυναρτησίες και να «εξομολογείται» ότι θεραπεύει τον καρκίνο και ότι συνομιλεί με τον Θεό. Πολλοί γνωστοί τηλεπαρουσιαστές έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την κατρακύλα της γυναίκας. Και ποιος δεν την χρησιμοποίησε για μερικά ποσοστά τηλεθέασης, αχρηστεύοντας το μοναδικό χάρισμα που είχε αυτή η γυναίκα -την λαϊκή φωνή της και την αίσθηση του δημοτικού τραγουδιού. Την έβαλαν να τραγουδά ξένα τραγούδια γελοιοποιώντας την συνειδητά. Την σατίριζαν με κακοήθεια την ίδια στιγμή που την προσκαλούσαν για να «βγάλουν γέλιο». Μπήκαν στην ψυχή της και την σύλησαν. Πήραν το μυαλό της και το τρέλαναν.


Μαζί με τους τηλεπαρουσιαστές και τους τηλεοπτικούς παραγωγούς, μαζεύτηκαν και τα άλλα γνωστά λαμόγια της πιάτσας. Οι αετονύχηδες. Παππάδες, μοναχοί με κομποσκοίνια, παλαιοημερολογίτες καλόγεροι. Ένας ήταν ο σκοπός τους: να την αποστραγγίσουν οικονομικά εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της.

Ο συνδυασμός των τηλεοπτικών παραγωγών με τους αετονύχηδες ήταν απλά αποτελεσματικός. Η γυναίκα κατέληξε στο ψυχιατρείο προς δόξα της αντιαισθητικής υποκουλτούρας, που χρόνια τώρα κυριαρχεί στο τηλεοπτικό μας τοπίο. Προς δόξα των ανερμάτιστων, που χρόνια τώρα βασανίζουν την όραση, την ακοή και την υπομονή μας. Εγκλημάτησαν και το ξέρουν. Η ανοησία είναι ανίκητη, αλλά δυστυχώς η Έφη Θώδη δεν το γνώριζε. Αφέθηκε στις θωπείες του γυάλινου κόσμου χωρίς να προφυλαχτεί. Αφελής, απονήρευτη, νόμιζε πως κέρδισε το λαχείο της ζωής κάνοντας τον κόσμο να γελά και τους παρουσιαστές να χαίρονται με την κατάντια της. Μόνον που αυτός ο γυάλινος κόσμος είναι αδυσώπητος. Αυτός ο κόσμος επιβιώνει τρώγοντας τις σάρκες του. Ο κανιβαλισμός είναι η αρχή του.

Τώρα θα αρχίσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Τα πλατώ θα γεμίσουν από «παράγοντες», που θα ασχολούνται με την ασθένεια της Θώδη. Θα γίνουν οι γλάστρες - ψυχίατροι. Κορδωμένοι ψευδοεπιστήμονες θα τεκμηριώνουν με την «σοφία» τους τα τηλεοπτικά πορίσματα. Μέχρι να βρουν το επόμενο θύμα. Την επόμενη Θώδη, για να τη διασύρουν και αυτήν και να την στείλουν τελικά στα αζήτητα, αφού θα την έχουν στύψει σαν λεμονόκουπα.

Όλοι έχουν το μερίδιο ευθύνης τους. Οι καλλιτέχνες της σάτιρας, οι όμορφες γυάλινες κούκλες των μεσημβρινών προγραμμάτων, οι απογευματινές κουτσομπόλες, τα καλά παιδιά πρωϊνάδικων και οι άνοστοι καφέδες. Αν τους ρωτήσεις για το εάν αισθάνονται ένοχοι, θα σε κοιτάξουν με απορία. Αν τους κατηγορήσεις, θα σε κοιτάζουν σαν να βλέπουν έναν τρελό. Αν τους συζητήσεις, θα αποφύγουν την ματιά σου, προφασιζόμενοι την κούραση της δουλειάς. Δεν είναι καθόλου όμορφος αυτός ο κόσμος της γυάλινης οθόνης. Η Θώδη θα το ένιωσε στο πετσί της και μετά απλώς «κάηκε» η ψυχή της.

http://www.zougla.gr/news.php?id=37678

4 σχόλια:

 1. έτσι είναι δυστυχώς και το κακό συννεχίζεται...!
  οι εκπομπές χλευασμού υπάρχουν προς τέρψη πολύ μεγάλου ποσοστού τηλεθέασης και αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο της ελληνικής και της κυπριακής τηλεόρασης αλλά και άλλων πολλών "πολιτισμένων "χωρών.
  εκεί που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν γνώριζα πως η Θώδη εγκλείστηκε σε ψυχιατρείο! Λυπάμαι, πολύ λυπάμαι...
  Εδώ και πολύ καιρό αναρωτιέμαι μήπως σύσσωμη η κοινωνία μας νοσεί σοβαρά!!!
  Συμφωνώ με όσα γράφεις noctos και προσυπογράφω. Πράγματι μιλάμε για καννιβαλισμό!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αγαπητε φιλε
  ολοι οι αστερες του γυαλιου και οσοι
  συναναστρεφονται με την νοοτροπια
  και τη σταση ζωης αυτων των αθρωποφαγων ειναι υπευθυνοι,δεν θα πρεπει παντα με ελαφρα τη καρδια οτι να υπαρχουν και ιδια φαινομενα σε αλλες χωρες.ας στειλουν τωρα
  τα νοσηλεια της θωδη σε αυτους που την εκμεταλευτηκαν.καποτε ο απλος
  λαος παρακαλουσε μη πεσει στα χερια
  αλμπανη η δικηγορου φαινεται πςς
  η λιστα μεγαλωσε λες και η ζωη ειναι μονο κερδος .ειναι τοσο
  επιστημονικα βλακες ο θεος να μας
  λυτρωση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οτι να ναι....Ψυχιατροι, ψυχολογοι βγειτε στους δρομους τουτοι δω βαλθηκαν να μας φανε τη δουλεια...Απο που συμπερανατε ορε κλεφτοπουλα οτι η εν λογω παθολογια προκληθηκε απο τις εν λογω ενασχολησεις της εν λογω κυριας με τις εν λογω παραμετρους? Μπας και βγηκατε λιγο απ'τα νερα σας? Τα συμπερασματα σας μου προκαλουν την αντιστοιχη αηδια με αυτη που εσας προκαλουν τα πεπραγμενα των τηλεοπτικων εκπομπων. Για καντε λιγο κρατει γιατι η παπαρολογια εχει και τα ορια της....Πωπω με κανατε και βριζω...Δι'ευχων των αγιων πατερων υμων....

  ΑπάντησηΔιαγραφή