ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Αγία Κωνσταντία: Η Προστάτιδα της Πάφου - Saint Constantia: The Protector of Paphos


Η Αγία Κωνσταντία ήταν από την Πάφο και όπως γράφει ο Άγιος Ιερώνυμος στο βιβλίο του «Εις το περί εκκλησιαστικών συγγαφέων βιβλίον» ήταν μαθήτρια του Αγίου Ιλαρίωνα του Μέγα (εδώ) ο οποίος ασκήτεψε στο χωριό Επισκοπή της Πάφου. Μνεία για την Αγία Κωνσταντία γίνεται και από τον χρονογράφο Κυπριανό ενώ ο Κύπριος λόγιος Στέφανος Λουζινιάνος (16ου αιώνα) αναφέρει ότι η Αγία αυτή εθεωρείτο προστάτιδα της Πάφου. Ο Στάφανος Λουζινιανός γράφει επίσης τα εξής για την Αγία Κωνσταντίνα:
«Η Κωνσταντία, πολύ ευγενής κυρία της πόλεως Πάφου, υπήρξε μαθήτρια του Αγιοτάτου Πατρός Ιλαρίωνος, η οποία απέθανεν από αφόρητον λύπην, όταν ήκουσε τον θάνατον του κυρίου της και πως το σώμα του εκλάπη από μαθητήν του. Αξιέπαινος η πιστή αγάπη της: όχι μόνον ηγάπησε τον κύριον της ενόσω έζη, αλλά και του απέδιδεν άκραν αγάπην και μετά τον θάνατόν του»

Η μνήμη της Αγίας Κωνσταντίας εορταζόταν στις 25 Αυγούστου. Σήμερα η Αγία Κωνσταντία έχει ξεχαστεί και είναι στις μέρες μας μια άγνωστη αγία, ακόμη και στην πόλη της την Πάφο η οποία έχει σταματήσει να την τιμά.

Saint  Constantia was from Paphos, and as Saint Jerome writes in his book "The book about Church writers" she was a student of Saint Hilarion the Great (here) who lived as an ascetic in the village of Episkopi in Paphos. Mention of Saint Constantina is also made by the historian Kyprianos. Another Cypriot scholar, Stephanos (Etienne) de Lusignan (16th century) states that the above saint was considered the protector of Paphos. Stephanos de Lusignan also writes the following about Saint Constantia:
"Constantia, a very noble lady of the city of Paphos, was a student of the most Holy Father Hilarion, and she died from unbearable pity, when she heard about the death of her teacher and that his body was stolen from one of his students. Her true love is worthy of praise: not only did she love her teacher while he was alive but she also give him complete love after his death".

The memory of Saint Constantia used to be celebrated on the 25th of August. Today, Saint Constantia has been forgotten and is now an unknown saint, even in the city of Paphos which has stopped honouring her.19 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο σας.
  Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ αν μπορούσατε να μου γνωστοποιήσετε τους τίτλους και τα ονόματα των ζωγράφων που εφιλότεχνησαν τους δύο τελευταίους πίνακες στα αριστερά - πάνω απο τον αριθμό επισκέψεων (Μαρουδιά; και Cypriot 2;).

  Ευχαριστώ

  Μετανάστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ. Την Μαρουδιά την έχει ζωγραφίσει ο Χαράλαμπος Επαμεινώνδας και αν κατάλαβα καλά (γιατί δεν είμαι σίγουρος πιο είναι το Cypriot 2), αν είναι αυτό με τις πολλές κυπριακές ανθρώπινες φιγούρες, και αυτό είναι του Χαράλαμπου. Δεν γνωρίζω όμως τον τίτλο ή και αν έχει ένα. Τα άλλα έργα τέχνης με τις γυναικίες φιγούρες είναι του Ξάνθου Χατζησωτηρίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες και σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και είθε ο καινούργιος χρόνος φέρει την απελευθέρωση και την λύτρωση του πολύπαθου ελληνικού νησιού μας.

  Μετανάστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σε ποια εκκλησία της Πάφου βρίσκεται η τοιχογραφία της Αγίας Κωνσταντίνας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δυστυχώς απ' ότι γνωρίζω δεν υπάρχει πουθενά τοιχογραφία ή εικόνα της Αγίας Κωνσταντίνας. Η τοιχογραφία που ανάρτησα είναι συμβολική και δεν ανήκει σ΄αυτή την Αγία. Την έβαλα γιατί δεν βρήκα καμία εικόνα της Αγίας για να βάλω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αφού δεν έχουμε εικόνα θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια, με βάση τα στοιχεία που έχουμε.. Εξάλου και οι πλείστοι άγιοι στις εικόνες/τοιχογραφίες δεν παρουσιάζουν την πραγματική τους μορφή αλλά συμβολικά χαρακτηριστικά από τη ζωή τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Βεβαίως και μπορούμε να την ζωγραφίσουμε, κι όπως γράφεις και εσύ, αυτό έχει γίνει και για πολλούς άλλους Αγίους. Εύχομαι επίσης ο Δήμος Πάφου να την ανακηρύξει Προστάτιδα της Πάφου όπως ήταν παλιά. Επίσης θα ήταν καλά και η Εκκλησία μας να την ξαναθυμηθεί και να αρχίσουμε να την εορτάζουμε και πάλι. Η Ιερά Μητρόπολης Πάφου έχει ένα μεγάλο καθήκον σε αυτό το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν γνώριζα για την ύπαρξη της Αγίας Κωνσταντίνας.Ο λόγος που αναζήτησα πληροφορίες και το μόνο που βρήκα ήταν στην δική σας σελίδα ήταν ένα όνειρο. Είδα μία μονή σε νησί που δεν έβρισκα εύκολα το δρόμο για να πάω αλλά πήγα και στην εικόνα που προσκύνησα ήταν η Παναγία και η Αγία Κωνσταντίνα. Ήταν γυναικεία μονή. Γνωρίζουμε πότε γιορτάζει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δυστυχώς σήμερα έχουμε ξεχάσει πότε εόρταζε η Αγία Κωνσταντίνα αφού έχουμε ξεχάσει και την Αγία την ίδια. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να βρεθεί η ημερομηνία της εορτής της στα αρχεία της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου.
  Από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει άλλη Αγία Κωνσταντίνα εκτός από αυτή της Πάφου. Δεν σώζεται η εικόνα της και δεν υπάρχει πουθενά. Ίσως, ως Εκκλησία, θα πρέπει να της ζωγραφίσουμε μία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας.Έστειλα μήνυμα στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου μήπως μπορούν να με ενημερώσουν για την ημερομηνία της εορτής της Αγίας Κωνσταντίνας.Καθώς κατοικώ Αθήνα κα είναι δύσκολο να βρω στοιχεία.Σας αναφέρω κάποια ακόμα στοιχεία απο το όνειρο τα οποία προσπαθώ με κάποιο τρόπο να συνδυάσω. Η ονομασία της περιοχής που βρισκόμουν στο όνειρο μου θύμιζε το νησί Σαλαμίνα. Επίσης η μονή ήταν ψηλά σε βουνό και οτι ήταν γυναικέια μονή. Εψαξα και βρήκα οτι υπάρχει Ιερά Μονή Παναγίας Σαλαμιώτισσας στη Σαλαμιού Πάφου αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως συνδέεται η Αγία Κωνσταντίνα με την Ιερά Μονή Παναγίας Σαλαμιώτισσας. Πολύ θέλω να καταφέρω να έρθω να προσκυνήσω. Δεν ξέρω γιατί αλλά μου έχουν αποτυπώθεί πολύ έντονα οι εικόνες απο το όνειρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το αρχικό όνομα της Σαλαμιούς ήταν Σαλαμίνα αφού κατοικήθηκε στα αρχαία χρόνια από έποικους που ήρθαν στην Κύπρο από τη Σαλαμίνα. Από την κυπριακή διάλεκτο, έγινε Σαλαμιού.
  Στη Σαλαμιού, υπάρχει γυναικείο μοναστήρι πάνω σε μικρό λόφο.
  Τώρα, υπάρχει ένας Παφίτης λαϊκός αγιογράφος, ο Παρθένιος, ο οποίος έζησε κατά τα τέλη του 17ού αιώνα, και στις αρχές του 18ού αιώνα. Ο Παρθένιος κατά εμένα είναι ένας εξαίρετος ζωγράφος, κάτι σαν τον Θεόφιλο. Όμως επειδή η τέχνη του ήταν ναΐφ, περιφρονήθηκε και παραμερίστηκε μέχρι και τις μέρες μας. Καμία μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για την πλούσια δουλειά που μας έχει αφήσει ως κληρονομιά. Για αυτό και ως λαός δεν πάμε μπροστά, γιατί αν ζούσε στην Ευρώπη θα ήταν πασίγνωστος.
  Αυτός ο Παρθένιος λοιπών, γυρνούσε από χωριό σε χωριό, και από μοναστήρι σε μοναστήρι, και ζωγράφιζε αγίους επί παραγγελία.
  Έχει ζωγραφίσει αμέτρητες εικόνες σχεδόν σε όλα τα χωριά και τα μοναστήρια της Πάφου, καθώς επίσης και μερικές σε άλλες περιοχές της Κύπρου.
  Ένας μεγάλος αριθμός από τις εικόνες του επέζησαν μέχρι τις μέρες μας και διακοσμούν διάφορες εκκλησίες χωριών αλλά και καθολικά μοναστηριών.
  Μεταξύ των πολλών αγίων που ζωγράφισε ο Παρθένιος, υπάρχουν και μερικοί τοπικοί Άγιοι και Αγίες της Πάφου, τους οποίους αν δεν ζωγράφιζε ο Παρθένιος, εμείς σήμερα δεν θα ξέραμε την όψη τους.
  Επειδή ο Παρθένιος ήταν Παφίτης, γνώριζε τους τοπικούς Αγίους της Πάφου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γνώριζε και την Αγία Κωνσταντίνα και να την ζωγράφισε, ίσως, στην Μονή της Παναγίας της Σαλαμιώτισσας. Θα το έχω υπόψη μου, και όταν ξαναπάω να προσκυνήσω θα κοιτάξω να δω αν υπάρχει εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλησπέρα,

  Σας ευχαριστώ που δείξατε ενδιαφέρον και με βοήθατε τόσο πολύ.
  Επικοινώνησα με την γλυκύτατη ηγουμένη στην Μονή Σαλαμιώτισσας. Με ενημέρωσε οτι δεν υπάρχει στην μονή η εικόνα της Αγίας ούτε κάποιας Αγίας που δεν γνωρίζουν ποιά είναι. Αλλα επίσης με ενημέρωσαν οτι δεν έχουν βρεθεί πολλά κειμήλια απο την αρχική μονή ακόμη.
  Το συντομότερον δυνατόν θέλω να παω να προσκύνησω. Μακάρι να τα καταφέρω.

  Στις 9/04/11 είδα το 2ο όνειρό που αφορούσε την Αγίαν. Είδα οτι την αναζητούσα πληροφορίες και κάποιοι αμφισβητούσαν την ύπαρξη και αγιότητα της. Και μόλις ξύπνησα βρήκα μήνυμα απο την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.
  Με το οποιο με πληροφόρησαν ότι υπάρχει η ακολουθία της αγίας και εορτάζει στις 25 Αυγούστου. Δεν υπάρχει όμως εκκλησία αφιερωμένη σε αυτήν.
  Μου έστειλαν τον βίο της αγίας όπως είναι μέσα από την ακολουθία του Κύπριου Μηναίου του μηνός Αυγούστου. Καθώς και μία εικόνα που βρήκαν από την ακολουθία της αλλά δεν ξέρω πως να σας την στείλω.
  Συναξάριον
  Τη ΚΕ' τοΰ αύτοΰ μηνός, Μνήμη της όσίας μη¬τρός ήμών^&ωνσταντίας έν Πάφω.
  Στίχοι
  Ίλαρίωνος διακόνισσα, δόξης, Αύτοΰ ισότιμος ώφθης, Κωνστάντια.
  "Ετεροι
  Προς οίκον ήρθη Ίλαρίων τον άνω, Και μην σύν αύτω Κωνστάντια απήλθε.
  Είκάδι πέμπτη πατρικής σωτηρίας σκέπην εύρεν.
  Δίκαιον ήγοΰμαι τής μακάριας δούλης τοΰ Χριστού Κωνστάντιας, ην περί τον άγιον τοΰ θεοΰ Ίλαρίω-να είχεν σπουδήν, πάσι γνωρίσαι τοις όμόφροσιν. Ήν δέ τότε ό άγιος Ίλαρίων έν τή Κύπρω ήσυχάζων, ετών όγδοήκοντα. Αίσθόμενος εαυτόν μέλλοντα τοΰ βίου τούτου έκδημεΐν, ώσπερ διαθήκην Ιδιόχειρον γράψας έπϊ τής τών αδελφών παρουσίας, κατέλειψε τφ μακα-ρίω μαθητή αύτοΰ Ήσυχίφ τό άγιον Εύαγγέλιον, δ ς έγραψεν, και παλλίον και στιχάριον τρίχινα και κοικούλλιον ταΰτα γαρ ήν τα υπάρχοντα αύτοΰ. Α-κοισαντες δέ οί έκ τής Πάφου παρεγένοντο προς αυ¬τόν, άνδρες ευλαβείς, καί ήκουσαν αύτοΰ λέγοντος-«Λοιπόν τοΰ δεσμοΰ τής σαρκός απολυόμενος, άδελ-οοΐ. πορεύομαι προς τον Κύριον». Ήλθε δέ και Κων¬στάντια ή ευλαβής γυνή, ής τήν θυγατέρα και τον γαμ-βρόν, μέλλοντας τελευτάν, άλείψας έλαίφ άνέστησεν.
  Μέλλων δέ έκλείπειν ό άγιος, νήφων έν σεμνή κα-ταστάσει, έλεγεν «Έκπορεύου ψυχή. τί φοβεΐ; έξελθε-τί διστάζεις; Έβδομήκοντα έτη έδούλευσας τω Χριστώ και θάνατον φοβεΐ; Χριστός σε καλεί- πορεύου χαίρου¬σα πρός αυτόν». Και ταΰτα ειπών ό άγιος, και σφράγι¬σα; εαυτόν, έτελειώθη. Ευθέως δέ οί αδελφοί, κατά τάς έντολάς αύτοΰ, έθαψαν αυτόν έν φ προσέταξεν τόπφ (έν ω τόπφ πρεσβεύοντος τοΰ αγίου μέχρι τής σήμερον ημέρας σημεία τε μεγάλα και ιάσεις επιτε¬λούνται, κολλώ δέ πλέον εις τον κήπον, όπου τελειω¬θείς ετέθη ό άγιος- πάντων γάρ μάλλον τών τόπων, έν οίς γέγονεν. τούτον ήγάπησεν). Και μετά ταΰτα έδή¬λωσαν έν τή πόλει ότι ό άγιος Ίλαρίων κεκοίμηται. Ακουσας δέ ό μαθητής αύτοΰ Ησύχιος έν τή Παλαι¬στίνη περί τής κοιμήσεως τοΰ αγίου, παρεγένετο είς τήν Κύπρον. Και οΰτως δεκαμηνιαίου χρόνου διελθόν-τος και μηκέτι τών φυλασσόντων αυτόν τήν τοιαύτην έπιβουλήν ύποπτευόντων είς αυτόν, ήδυνήθη, εΰκαιρον νύκτα έπιτηρήσας, μετά αγώνος και φόβου πολλοΰ κλέψαι τό λείψανον τοΰ αγίου και άπενέγκαι, είς δό-ξαν τής Παλαιστίνης πάσης είς τον Μάΐουμάν, όπου είχεν τό μοναστήριον ό μακάριος.
  Αυτή γάρ ή αγία Κωνστάντια, παρά πάντας τούς έν τή Κύπρω τιμώσα και σεβόμενη περιόντα τόν Άγιον και τελειωθέντος αύτοΰ μή άφισταμένη, άλλ' ένδε-λεχώς παραμένουσα τοΰ μνήματος αύτοΰ και αδιαλεί¬πτως προσευχομένη και τελειότητι πίστεως ώς ζώντι έν σώματι ομιλούσα πρεσβεύειν υπέρ αυτής- γνοΰσα ότι κλαπέν τό σώμα αύτοΰ μετηνέχθη έν τή Παλαι¬στίνη, άπέψυξεν τοιούτος πόθος και ζήλος ήν έν αύτη πρός τόν "Αγιον, ώστε άμα τοΰ μηνυθήναι αυτή περί τοΰ κλαπέντος τοΰ αγίου σώματος, παραχρήμα έξέ-πνευσεν και διά τοΰ θανάτου αυτής έβεβαίωσε τόν πό¬θο ν, δ ν είχε πρός αυτόν.

  Δέσποινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πραγματικά έχω μείνει ευχάριστα έκπληκτος με όλες αυτές τις θετικές και απρόσμενες εξελίξεις για την Αγία Κωνσταντίνα.Ευχόμουνα ότι ίσως βρεθεί η ημερομηνία της εορτής της, αλλά δεν περίμενα ποτέ μου ότι θα υπήρχε και εικόνα της. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι εφόσον υπάρχει η εικόνα της Αγίας, γιατί δεν ζωγραφίστηκε ποτέ για να μπει μέσα στις εκκλησίες και έτσι να την γνωρίσει ο κόσμος.Επίσης, εφόσον υπάρχει η ημερομηνία της εορτής της, γιατί η μνήμη της δεν εορτάζεται ποτέ; Το μόνο συμπέρασμα που βγάζω από όλα αυτά είναι ότι η Αγία ξεχάστηκε, όχι μόνο από τον κόσμο, αλλά και από την Μητρόπολη Πάφου. Χάρη σε σένα εύχομαι τώρα να την ξαναθυμηθούν οι ιερωμένοι μας στη εν λόγο Μητρόπολη.Επίσης, ο Μητροπολίτης Πάφου σκοπεύει να κτίσει καινούργιο καθεδρικό ναό στην πόλη της Πάφου. Καλό θα ήταν αν τον αφιέρωνε στην Αγία Κωνσταντίνα, αφού είναι και η προστάτιδα της Πάφου. Όμως, όλα αυτά είναι μόνο ευχολόγια, γιατί ουδέποτε θα διαβάσει αυτά που γράφω εδώ.
  Πιστεύω ότι η Αγία, ίσως μέσω εσένα, να θέλει να ζωγραφιστεί η εικόνα της και να γίνει και πάλι γνώριμη στον κόσμο. Εύχομαι να μπορέσεις να της κάνεις μία εικόνα, βάση σ΄αυτή που σου έστειλαν από την Μητρόπολη, και να έρθεις στην Πάφο για να την πάρεις στην Μονή της Παναγίας της Σαλαμιώτισσας, αφού η Αγία αυτό μάλλον θα ήθελε να σου υποδείξει στον ύπνο σου.Για να σε διαλέξει εσένα να το κάνεις αυτό, κάποιο λόγο θα έχει, τον οποίο είμαι σίγουρος μάθεις κάποτε.
  Εγώ με την σειρά μου, σου στέλνω την ηλεκτρονική μου διεύθυνση noctoc@lycos.com και θα χαρώ πολύ αν μου την στείλεις για να την αναρτήσω στο ιστολόγιο μου να την μάθει ο κόσμος. Ανυπομονώ να δω την όψη της.

  Χίλια ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Σας έστειλα με email την εικόνα που βρήκαν από την ακολουθία της.

  Ακριβώς τις ίδιες σκέψεις με σας έκανα κι εγώ χθες. Πιστεύω ότι η Αγία, ίσως μέσω εμένα, να θέλει να ζωγραφιστεί η εικόνα της. Ζήτησα απο μια φίλη που ξεκίνησε να κάνει Αγιογραφίες αν μπορεί να το κάνει αλλά δεν μου έχει απαντήσει ακόμα. Αλλίως θα ψάξω να βρω κάποιον άλλον. Ισως καλύτερα θα ήταν να έβρισκα απο Κύπρο για να πάει πιο γρήγορα και ασφαλές η εικόνα εκεί.
  Δεν ξέρω αν μπορείτε να με βοηθήσετε και σε αυτό. Θέλω να γίνουν σύντομα και στην γιορτή της φέτος να υπάρχει η εικόνα της στην Μονή της Παναγίας της Σαλαμιώτισσας.

  Η εικόνα που έχω σπίτι μου και προσεύχομαι είναι η Παναγία η Ελεούσα την οποία μου την έχει δωρίσει ο γέροντας Νεκτάριος(απο τον Άγιο Νεκτάριο Λαυρίου, θα σας στείλω πληροφορίες αν δεν γνωρίζετε) μέσα απο το ιερό.
  Η Παναγία η Σαλαμιώτισσα είναι η Παναγία η Ελεούσα , ίσως και αυτό να συνδέει κάτι.
  Επίσης η Αγία Κωνσταντίνα πέθανε απο θλίψη και εγώ περνάω πολλές δυσκολίες τον τελευταίο καιρό και τις ημέρες μετά το όνειρο ήρθε άλλη μία που με έχουν κάνει να νοιώσω έντονη θλίψη και μοναξιά. Με επιπτώσεις και πάνω στην υγεία μου. Και ίσως ήθελε να μου δείξει οτι δεν είμαι μόνη αλλά με προστατεύει. Ίσως για να μου δείξει που πρέπει να κοιτάξω για να μην φοβάμαι.
  Είχα και τα γενέθλια μου αυτές τις ημέρες.
  Απο την άλλη σκέφτομαι γιατί σε μένα δεν είμαι εγώ άξια για κάτι τέτοιο υπάρχουν αγνότερες και καθαρότερες ψυχές απο την δική μου.
  Πιστεύω σε λίγο καιρό θα καταλάβω περισσότερα καθώς πιστεύω οτι κι εσείς δεν βρεθήκατε τυχαία και η δική σας "καθοδήγηση" απο αλλού έρχεται.

  Όσο για τον Ιερό Νάο δεν πιστεύω οτι έχω δύναμη να εκφέρω άποψη αλλά θα στείλω ένα μήνυμα αν είναι και αυτό θέλημα δικό της κανείς δεν ξέρει ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη.

  Αυτές τις ημέρες θα επικοινωνήσω ξανά και με την Ηγουμένη στην μονή.
  Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα αυτές τις άγιες ημέρες να είμαι εκεί.

  Δέσποινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Φίλη μου Δέσποινα,
  Κατ' αρχήν θα ήθελα να σου ευχηθώ "Χρόνια Πολλά" για τα γενέθλιά σου και επίσης για την εικόνα που μου έστειλες.
  Συνήθως φίλη μου όταν ήμαστε ψυχολογικά καλά και νιώθουμε χαρούμενοι, ξεχνάμε τον Θεό και τους Αγίους και δεν αναζητούμε την βοήθειά τους. Έτσι, σεβόμενοι την επιλογή μας αυτή, εξαφανίζονται από τη ζωή μας και μας αφήνουν στην ησυχία μας.
  Έρχονται κοντά μας όταν συνήθως είμαστε σε θλίψη και ανάγκη επειδή μόνο τότε τους παρακαλούμε να μας βοηθήσουν. Η θλίψη από μόνη της δεν είναι κάτι το άσχημο γιατί ενεργεί ως μέσον για να μας φέρει κοντά στον Θεό. Αυτό που είναι άσχημο, είναι αν αυτή η θλίψη μας οδηγήσει στην απελπισία. Όμως, ένας άνθρωπος που πραγματικά πιστεύει στον Θεό, όπως εσύ, δεν απελπίζεται από το πόνο που περνάει, αλλά τον χρησιμοποιεί για να του γλυκάνει την ελπίδα, να τον κάνει να αναλογιστεί και να έλθει πιο κοντά
  στον Δημιουργό του.
  Σαν χριστιανοί πρέπει να ζούμε κάθε μέρα της ζωής μας μέσα σε χαρμολύπη ή "χαροποιόν πένθος" όπως λέγουν οι άγιοι Πατέρες και Μητέρες της Εκκλησίας μας. Αυτό μας οδηγεί στην παρηγοριά, στην ταπείνωση (με την πνευματική έννοια, και όχι την κοσμική) και στην αυτογνωσία.
  Είμαι σίγουρος ότι θα ανταπεξέλθει όλες τις δυσκολίες που περνάς, και μέσα από αυτές, θα αναδομηθείς ως ένας πιο δυνατός άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα και πιο βαθύς και ουσιαστικός.
  Ο λόγος που το πιστεύω αυτό με όλη μου τη ψυχή είναι επειδή είσαι ένα ενεργό μέλος της Εκκλησίας που απ΄ ότι κατάλαβα έχεις και γέροντα που σε καθοδηγεί αλλά και πίστη στον θεό και στους αγίους που θα σε βοηθήσουν.
  Η Αγία Κωνσταντίνα, χωρίς να γνωρίζεις την ύπαρξή της, ήρθε κοντά σου για να σου δώσει παρηγοριά. Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο. Μέσα από εσένα η Αγία επανεμφανίζεται στους ανθρώπους. Αν δεν περνούσες όλες αυτές τις δυσκολίες, τίποτα από όλα αυτά τα θαμαστά έργα δεν θα συνέβαιναν. Για δες πόσο σε αγαπά ο Θεός; Γι αυτό να έχεις πίστη και όλα θα πάνε καλά.
  Γνωρίζω ένα εξαίρετο αγιογράφο εδώ στην Κύπρο, αλλά πιστεύω ότι το πιο ορθό είναι να κάνεις την εικόνα της Αγίας στην Αθήνα, και να την φέρεις μαζί σου όταν έρθεις στην Κύπρο. Η εικόνα θα σου δίνει δύναμη και προστασία για να διεκπεραιώσεις το ταξίδι σου.
  Είμαι επίσης σίγουρος ότι η ηγουμένη της Μονής της Παναγίας της Σαλαμιώτισσας θα σε βοηθήσει και μπορεί κάλλιστα να σε φιλοξενήσει στη Μονή κιόλας.
  Δεν γνωρίζω τον Γέροντα Νεκτάριο και θα χαρώ πολύ αν μου στείλεις πληροφορίες γι αυτόν.

  Σου εύχομαι φίλη Δέσποινα μια πραγματική Ανάσταση.
  Σε χαιρετώ εν Χριστό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Βρέθηκε τελικά εικόνα της Αγίας Κωνσταντίνας (Αγίας Κωνσταντίας)!

  Μου έγραψε λοιπόν κάποιος αναγνώστης ότι υπάρχει μια πρόσφατα ζωγραφισμένη εικόνα της Αγίας Κωνσταντίνας της Παφίας στο παρεκκλήσιο της Παναγίας στο χωριό Μοσφιλωτή στην επαρχία Λάρνακας το οποίο ανεγέρθηκε στην μνήμη των νεκρών της αεροπορικής τραγωδίας της κυπριακής εταιρείας "Helios Airways" όπου έπεσε το μοιραίο αεροπλάνο πάνω από το βουνό Γραμματικό στην Ελλάδα, στις 14 Αυγούστου, 2005, σκοτώνοντας 121 ανθρώπους.

  Συνεχίζει λοιπόν ο αναγνώστης να με πληροφορεί ότι το παρεκκλήσι βρίσκεται ακριβός δίπλα από το προσφυγικό επισκοπίο της Μητρόπολης Τριμυθούντος (σήμερα είναι κατεχόμενη), και λίγο πριν την Ιερά Μονή της Αγίας Θέκλης. Μπαίνοντας στην εκκλησία, στον αριστερό τοίχο, πριν την αριστερή είσοδο του Ιερού, και πάνω ψιλά θα δείτε την τοιχογραφία της Αγίας Κωνσταντίας, η οποία είναι δέησης της μοναχής Κωνσταντίας, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής της Αγίας Θέκλης.

  Ευχαριστώ πολύ την αναγνώστρια Δέσποινα, η οποία ταξίδευσε από την Αθήνα και πήγε για προσκύνημα στο εν λόγω παρεκκλήσιο της Παναγίας στο χωριό Μοσφιλωτή και μου έστειλε την εικόνα της Αγίας. Την παραθέτω πιο πάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Σας χαιρετώ και σας συγχαίρω για το εξαίρετο και πλούσιο blog σας. Είχα προσφάτως μια συνομιλία με την ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Σαλαμιωτίσσης για εν λόγω γεγονός και ψάχνοντας περαιτέρω πληροφορίες περί της Αγίας Κωνσταντίας έφτασα στον ιστοχώρο σας. Η ηγουμένη μου είπε ότι μετά την αγρυπνία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή εις μνήμη της Αγίας Κωνσταντίας (24/8/2011), θα μου αποστείλει την εικόνα που ζωγραφίστηκε προσφάτως με τη συνδρομή της Δέσποινας από την Αθήνα, για να την αναρτήσουμε (μαζί με σύντομη περιγραφή του γεγονότος) στον ιστοχώρο μας (Νήσος Αγίων). Μόλις παραλάβω την εν λόγω εικόνα μπορώ να σας την αποστείλω για δημοσίευση. Τις πρεσβείες της Αγίας ας έχουμε! Ο Θεός μαζί σας, Παύλος Αντωνίου (Διαχειριστής Ιστπχώρου Νήσος Αγίων)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. θα χαρώ πολύ φίλε μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή