ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Επιθέσεις εναντίον Χριστιανών:Ο Αραβικός κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του - Attacks on Christians:The Arab world must face its demons


Στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης εναντίων των Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Γάλλος πρόεδρος, προειδοποίησε ότι οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν μια εκστρατεία «θρησκευτικής κάθαρσης στη Μέση Ανατολή». Αλλά, δεδομένου της αποικιακής ιστορίας των Δυτικών κυβερνήσεων και την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Άραβες Χριστιανοί θα υποβοηθούνταν καλύτερα με το τέλος των καταστροφικών Δυτικών παρεμβάσεων στην περιοχή παρά με δηλώσεις συμπάθειας.

Αυτή η Δυτική ένδειξη ανησυχίας δεν είναι μόνο υποκριτική και επιζήμια για την κοινωνική συνοχή, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω έξαψη του αυξανόμενου κύματος σεχταρισμού που σαρώνει την περιοχή. Ήταν, άλλωστε, οι Δυτικές αποικιακές δυνάμεις που φύτεψαν τους σπόρους της διαίρεσης που μαστίζουν τον Αραβικό κόσμο μέχρι αυτή την ημέρα και ήταν η Αμερικανική εισβολή και κατοχή του Ιράκ που εξαπέλυσε την σεκταριστική βία από την οποία μαστίζεται.

Ως Άραβας Χριστιανός, αρχικά από τη Βηθλεέμ, προσβάλλομαι να ακούω Δυτικούς ηγέτες να προσποιούνται ότι υπερασπίζονται τους Άραβες Χριστιανούς, ενώ δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν ή να εναντιωθούν ενεργά στις ισραηλινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του Παλαιστινιακού λαού - Μουσουλμάνων και Χριστιανών εξίσου.

Το μίσος ανάμεσά μας

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αραβικές κοινωνίες δεν φέρουν επίσης την ευθύνη για την ανάπτυξη της μισαλλοδοξίας και του μίσους ανάμεσά μας.

Οι επιθέσεις εναντίον Χριστιανών προσκυνητών, πρώτα στο Ιράκ και τώρα στην Αίγυπτο, θα πρέπει να αποτελέσουν εγερτήριο σάλπισμα για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες του Αραβικού κόσμου.

Η κοινωνική συνοχή της περιοχής εδώ και αρκετό καιρό κινδυνεύει με συνολική κατάρρευση. Η καταστολή και η οικονομική στέρηση ανατρέφουν τον εξτρεμισμό, ιδίως μεταξύ των νέων - πολλοί από τους οποίους έχουν απελπιστεί για ασφαλές, πόσο μάλλον επιτυχές, μέλλον.

Οι περισσότερες Αραβικές κυβερνήσεις, με την πλήρη υποστήριξη των Δυτικών, υποστήριξαν τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές, με στόχο την υπονόμευση του κοσμικού κύματος του παν-αραβικού εθνικισμού και του αριστερού ακτιβισμού που απλώθηκε στην περιοχή κατά τη δεκαετία του 1950, του 1960 και μέρος του 1970.

Με τη σειρά τους, οι Δυτικές κυβερνήσεις, με τη συνολική συνενοχή πολλών Αραβικών κρατών, χρησιμοποίησαν ισλαμικές ομάδες για την καταπολέμηση του κομμουνισμού, χρηματοδοτώντας ομάδες που κινητοποιήθηκαν για την μάχη κατά της σοβιετικής κατοχής του Αφγανιστάν, ως θρησκευτικό πόλεμο ενάντια στον κομμουνισμό. Εξαπέλυσαν ένα κύμα εξτρεμιστών οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας πολύ στενής και στρεβλής ερμηνείας του Ισλάμ - στερημένης της ανοχής που παλαίοθεν η θρησκεία ενστερνίζεται.

Η εμφάνιση της αλ-Κάιντα, εν μέρει ως έκφραση θυμού ενάντια στον Δυτικό παρεμβατισμό, έχει δώσει επίσης φωνή σε προκατειλημμένες απόψεις «για τους άλλους», συμπεριλαμβανομένων Αράβων και άλλων Χριστιανών.

Αλλά οι σφαγές στο Ιράκ και την Αίγυπτο αποκαλύπτουν ότι η γλώσσα του μίσους που έχει διεισδύσει σε ορισμένες ισλαμικές ιστοσελίδες και εξτρεμιστικές ομάδες δεν έχει επαρκώς αντιμετωπιστεί και απευθυνθεί από Μουσουλμάνους μελετητές και διανοούμενους.

Κοινωνία των καταπιεσμένων

Το Ισλάμ χειραγωγείται από φανατικούς και ήμι-διανοούμενους που ευημερούν τρέφοντας το μίσος σε ένα μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας, κυρίως νεαρών, απογοητευμένων από την ξένη κυριαρχία και την κοινωνική αδικία.

Το μακελειό στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκε από έναν νεαρό άνδρα που έβλεπε τους Αιγυπτίους Χριστιανούς ως εκπρόσωπους «των άλλων» - ενδεχομένως, κατηγορώντας τους για τα κοινωνικά δεινά της Αιγυπτιακής κοινωνίας. Αλλά αυτός ο πιθανόν μη-χειραφετημένος νεαρός Μουσουλμάνος να σφυρηλάτησε την εκδίκηση του ενάντια σε ανθρώπους που πιθανότατα υποφέρουν εξίσου από τις επικρατούσες κοινωνικές αδικίες της χώρας.

Υπάρχει, αναμφισβήτητα, μια παρεξήγηση ότι οι Χριστιανοί στον Αραβικό κόσμο είναι μια επέκταση της Δύσης - μια αντίληψη ο οποία θα έχει διαιωνιστεί από τις αντιδράσεις των Δυτικών για την τελευταία επίθεση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Χριστιανών στον Αραβικό κόσμο είναι Άραβες και αυτοί που ανήκουν σε άλλες εθνότητες αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος των χωρών τους, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι το νότιο Σουδάν, είναι μια πιο περίπλοκη περίπτωση.

Ακόμη και κάτω από το καταπιεστικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, του εκλιπόντα προέδρου του Ιράκ, οι Χαλδαίοι προστατεύονταν, δεν θεωρούνταν ξένοι. Στην Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και την Αίγυπτο, η Αρμενική μειονότητα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με τους Μουσουλμάνους πολίτες.

Όμως, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι Άραβες Χριστιανοί, καθώς και οι Χριστιανοί άλλων εθνοτήτων αντιμετωπίζουν την ίδια καταπίεση από τις Αραβικές κυβερνήσεις, όπως και οι αδελφοί τους Μουσουλμάνοι. Η εδραίωση δημοκρατικών θεσμών και η εξασφάλιση πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων και συμμετοχής για όλους, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την εξάλειψη της διαίρεσης των κοινοτήτων.

Αλλά η επίθεση στην Αλεξάνδρεια πρέπει να φέρει επίσης την προσοχή στην πρόσφατη ιστορία των διακρίσεων κατά των Κοπτών της Αιγύπτου, όπως η άρνηση της κυβέρνησης στο να χτίζουν εκκλησίες, κάτι το οποίο έχει προστεθεί στο αίσθημα περιθωριοποίησης τους. Αυτό πρέπει να γίνει δεκτό τόσο από το κράτος, όσο και από τους Μουσουλμάνους της Αιγύπτου που αρνούνται την αυξανόμενη αίσθηση δυσαρέσκειας που αισθάνονται οι Χριστιανοί συμπατριώτες τους.

Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Χάνι Σιουκραλλάχ κατηγόρησε την Αιγυπτιακή κοινωνία ότι ασκεί τα ίδια δύο μέτρα και δύο σταθμά που ορθώς κατηγορεί ότι εξασκεί η Δύση, επισημαίνοντας την υποκρισία εκείνων που «επαναστατούν μανιωδώς με την απόφαση να σταματήσει η κατασκευή ενός Μουσουλμανικού κέντρου κοντά στο
Σημείο Μηδέν (Ground Zero) της Νέας Υόρκης , αλλά επικροτούν την Αιγυπτιακή αστυνομία όταν διακόπτει την κατασκευή μιας σκάλας σε μια Κοπτική εκκλησία στην περιοχή Ομρανία του Μείζονος Καΐρου».

Αυξανόμενη δυσπιστία

Ο σεχταρισμός και η προκατάληψη δεν περιορίζεται σε εξτρεμιστές ή αποπλανημένους Άραβες Μουσουλμάνους. Εχθρικές απόψεις για το Ισλάμ είναι επίσης σε άνοδο ανάμεσα σε ορισμένους Αραβικούς Χριστιανικούς κύκλους, μερικοί από τους οποίους - είτε από φόβο ή για να λάβουν Δυτική χρηματοδότηση - ενεργούν σαν να είναι μια επέκταση της Δύσης.

Αυτή η αυξανόμενη δυσπιστία είναι εμφανής σε ορισμένα από τα Μουσουλμανικά και Χριστιανικά δορυφορικά κανάλια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, τα οποία υποθάλπουν μισαλλόδοξα στερεότυπα και το σοβινισμό που μεταδίδονται σε εκατομμύρια κόσμο στο όνομα της θρησκείας. Πολλά από τα Χριστιανικά κανάλια που συμμετέχουν στην εμβάθυνση του σεκταρισμού χρηματοδοτούνται από Δυτικούς χορηγούς. Και ενώ δεν είναι σαφές ποιος παρέχει τα κονδύλια για τα Μουσουλμανικά κανάλια, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει ριζοσπάστες ισλαμιστές για την αντιμετώπιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας - την κυρίαρχη δύναμη της αντιπολίτευσης σε πολλά Αραβικά κράτη.

Οι Αραβικές κυβερνήσεις είναι πιο πιθανό να λογοκρίνουν τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης παρά τα φανατισμένα θρησκευτικά κανάλια, τα οποία βοηθούν στο να αποσπάσουν την προσοχή από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί τους.

Αυτός ο ανατριχιαστικός σεχταρισμός μπορεί να βρεθεί όχι μόνο στις σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλλά και μεταξύ των Μουσουλμάνων. Η αποικιοκρατία έχει αφήσει στον Λίβανο ένα σύστημα σεχταρισμού που φέρνει τους Σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνους ενάντια τον έναν στον άλλον, καθώς και ενάντια στους Χριστιανούς. Η εισβολή στο Ιράκ έχει αφήσει τη χώρα σε μια θρησκευτική και εθνοτική σύγκρουση που έχει πλέον θεσμοθετηθεί με τη μορφή του θρησκευτικού καταμερισμού της εξουσίας. Το Σουδάν έχει διασπαστεί λόγο εθνοτικών και θρησκευτικών διαιρέσεων.

Η Δύση δεν είναι ειλικρινής, αλλά εμείς οι Άραβες είμαστε εξίσου ένοχοι. Ο Σαρκοζί και άλλοι ηγέτες της Δύσης θα είναι καλύτερα να μας αφήσουν χωρίς τα κηρύγματα τους. Η Δυτική κατακραυγή για την σφαγή των Χριστιανών, ενώ η Δύση ταυτόχρονα σπέρνει τον θάνατο των Αράβων στο Ιράκ και των Μουσουλμάνων στο Αφγανιστάν, ενδεχομένος μπορεί να αποκλείσει μια πραγματική εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον Αραβικό ρόλο στη δημιουργία κατακερματισμένων κοινωνιών και είναι πλέον καιρός για μας να αντιμετωπίσουμε τους δαίμονές μας.

Λάμις Αντώνη (Lamis Andoni) - Αλ Τζαζίρα - Μετάφραση NOCTOC

Η Λάμις Αντώνη είναι αναλύτρια και σχολιάστρια Μεσανατολικών και Παλαιστινιακών υποθέσεων.


In the wake of the recent attack on Coptic Christians in Egypt, Nicolas Sarkozy, the French president, warned that Christians face a campaign of "religious cleansing in the Middle East". But, given Western governments' colonial history and double standards on human rights, Arab Christians would be better served by an end to destructive Western intervention in the region than by sympathetic statements.


This Western show of concern is not only hypocritical and damaging to social cohesion, but could serve to further ignite the growing wave of sectarianism sweeping the region. It was, after all, Western colonial powers that planted the seeds of the divisions that haunt the Arab world to this day and the US invasion and occupation of Iraq that unleashed the sectarian strife from which it is reeling.

As an Arab Christian, originally from Bethlehem, I am offended to hear Western leaders pretend to defend Arab Christians, while they either do nothing to stop or actively support Israeli violations of the human rights and dignity of the Palestinian people - Muslim and Christian alike.

The hate in our midst

But this is not to say that Arab societies do not also bear the blame for nurturing the bigotry and hate in our midst.

The attacks on Christian worshippers, first in Iraq and now in Egypt, should serve as a wake-up call for the governments and citizens of the Arab world.

The region's social cohesion has for some time been at risk of total implosion. Repression and economic disenfranchisement have bred extremism, particularly among the young - many of whom despair of a secure, let alone successful, future.

Most Arab governments, with complete Western support, backed Islamic fundamentalists with the aim of undercutting the secular wave of pan-Arab nationalism and leftist activism that engulfed the region during the 1950s, 1960s and part of the 1970s.

In turn, Western governments, with the total complicity of many Arab states, used Islamic groups to fight communism, funding groups that rallied to the battle against the Soviet occupation of Afghanistan as a religious war against communism. A wave of extremists who advocated a very narrow and distorted interpretation of Islam - devoid of the tolerance the ancient religion espouses - was unleashed.

The emergence of al-Qaeda, in part as an expression of anger towards Western interventionism, has also given a voice to prejudiced views of 'the other', including Arab and other Christians.

But the massacres in Iraq and Egypt reveal that the language of hate that has been pervading some Islamic websites and extremist groups has not been adequately countered and addressed by Muslim scholars and intellectuals.

Constituency of the oppressed

Islam is being manipulated by bigots and quasi-intellectuals who thrive on feeding hate to a constituency of young people frustrated by foreign domination and social injustice.

The carnage at the Alexandria church was carried out by a young man who saw Egyptian Christians as representatives of 'the other' - possibly blaming them for the social ills of Egyptian society. But this likely disenfranchised young Muslim wrought vengeance on people who most probably suffered equally from the country's prevailing social injustices.

There is, undeniably, a misconception that Christians in the Arab world are an extension of the West - a perspective that will only have been perpetuated by Western reactions to the latest attack.

The vast majority of Christians in the Arab world are Arabs and those of other ethnicities are an integral part of their countries, although it must be noted that southern Sudan is a more complicated case.

Even under the oppressive rule of Saddam Hussein, the late Iraqi president, Chaldeans were protected, not considered outsiders. In Jordan, Lebanon, Syria and Egypt, the Armenian minority enjoys the same rights as Muslim citizens.

But this also means that Arab Christians as well as Christians of other ethnicities suffer the same repression by Arab governments as their Muslim brethren. Establishing democratic institutions and ensuring full civil rights and participation for all would go a long way towards eradicating communal divisions.

But the attack in Alexandria must also bring attention to the recent history of discrimination against Egyptian Copts, such as government obstruction of the building of churches, which has added to their feelings of marginalisation. This must be acknowledged by both the state and Egyptian Muslims who have been in denial about the growing sense of resentment felt by their Christian compatriots.

Egyptian writer Hani Shukrallah has accused Egyptian society of practicing the same double standards it rightly accuses the West of employing, pointing to the hypocrisy of those who "rise up in fury over a decision to halt construction of a Muslim centre near Ground Zero in New York, but applaud the Egyptian police when they halt the construction of a staircase in a Coptic church in the Omranya district of Greater Cairo".

Growing mistrust

Sectarianism and prejudice is not confined to extremist or misguided Arab Muslims. Hostile views of Islam are also on the rise within some Arab Christian circles, some of which - either out of fear or to receive Western funding - act as though they are an extension of the West.

This growing mistrust is evident in some of the mushrooming Muslim and Christian satellite channels, which foment spiteful stereotypes and broadcast chauvinism to millions in the name of religion. Many of the Christian channels involved in deepening sectarianism are funded by Western donors. And while it is not clear who funds the Muslim channels, some governments have used radical Islamists to counter the Muslim Brotherhood - the dominant opposition force in many Arab states.

Arab governments are more likely to censor opposition media than bigoted channels that help to divert attention from the real social problems facing their people.

This creeping sectarianism can be found not only in relations between Christians and Muslims but also between Muslims. Colonialism has left Lebanon with a sectarian system that pits Shia and Sunni Muslims against each other as well as against Christians. The invasion of Iraq has left the country with a sectarian and ethnic conflict that has now been institutionalised in the form of sectarian power-sharing. Sudan is splitting over ethnic and religious divides.

The West is not honest, but we Arabs are equally as guilty. Sarkozy and other Western leaders can save us their speeches. The Western outcry over slaughtered Christians, while it is engaged in killing Arabs in Iraq and Muslims in Afghanistan, could only preclude a real introspective discussion about the Arab role in creating fragmented societies and it is time for us to face our own demons.

Lamis Andoni- Al- Jazeera News

Lamis Andoni is an analyst and commentator on Middle Eastern and Palestinian affairs.

3 σχόλια:

 1. ΑΦΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗ, αν θέλεις, έκανα το εξής: αντέγραψα το ελληνικό κείμενο, κι εκεί που χρειάζεται κάποια διόρθωση στα ελληνικά, στο έγραψα με κεφαλαίο, αν θέλεις να το διορθώσεις, κι εγώ μετά θα το προωθήσω στο ε-κλας του μαθήματός μου. να το κείμενο με κεφαλαία εκεί που θα μπορούσες να διορθώσεις:
  - δεν παίρνει το έιτςτιεμελ, στο στέλνω στο μέιλ σου τώρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έγινε φίλη μου.

  Μερικά σημεία, όμως, δεν συνάδουν με το νόημα του αρχικού αγγλικού κειμένου και τα άφησα όπως ήταν. Παραδείγματος χάριν, η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Muslim Brotherhood)είναι κίνημα και ονομάζεται έτσι και η μετάφραση δεν είναι "των αδελφών Μουσουλμάνων", ή το "can be found" μεταφράζεται ως "μπορεί να βρεθεί" (κάτι το σίγουρο) και όχι "μπορεί να βρίσκεται" (κάτι που δεν είναι σίγουρο) που θα γραφόταν ως "could be found". Επίσης, ο νεαρός Μουσουλμάνος δεν είναι σίγουρο ότι δεν ήταν χειραφετημένος γι αυτό και αναφέρεται ως "αυτός ο πιθανόν μη-χειραφετημένος νεαρός Μουσουλμάνος" (this likely disenfranchised young Muslim) και δεν μπορώ να το μεταφράσω ως "αυτός ο μη-χειραφετημένος νεαρός Μουσουλμάνος" επειδή δεν είναι αυτό που γράφεται στο αρχικό αγγλικό κείμενο. Επίσης δεν μπορώ να μεταφράσω το "Arab role" (Αραβικό ρόλο)ως "ρόλο των ιδίων των Αράβων" γιατί αν ήταν έτσι θα γραφόταν ως "the role of the Arabs themseves).
  Όμως, τις περισσότερες σου εισηγήσεις τις υιοθέτησα γιατί ήταν πολύ ορθές και τα λάθη μου πολλά.

  Καλό Νέο Έτος φίλη Ελένη, να είσαι πάντα καλά, και δεν χρειάζεται να πάρεις καμία έγκριση. Το ιστολόγιο μου είναι πάντα και δικό σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή