ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Ημέρα εθνικής υπερηφάνειας: Ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά και φέτος με κάθε λαμπρότητα τη 28η Οκτωβρίου

Με δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την ημέρα αυτή ο ελληνικός λαός με ομοψυχία και απαράμιλλο σθένος πρόβαλε το θρυλικό ΟΧΙ στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Με γενναιότητα και αποφασιστικότητα, κατάφερε μια μεγάλη νίκη, γράφοντας με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία το έπος του Σαράντα.
Η επέτειος της 28ης θα γιορταστεί και φέτος με κάθε λαμπρότητα. Στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται η Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας στη λεωφόρο Βύρωνος, η καθιερωμένη παρέλαση παλαιών πολεμιστών, φοιτητών των πανεπιστημίων, σπουδαστών ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητών, προσκόπων, σωματείων και οργανώσεων.
Τον χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία θα δεχθεί ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.
Νωρίτερα, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία θα τελεσθεί πανηγυρική δοξολογία, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Οι εορτασμοί στους δήμους

Στις άλλες πόλεις, τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθούν οι πιο κάτω αξιωματούχοι: Στη Λεμεσό η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Κ. Αντωνιάδου, στη Λάρνακα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην Πάφο ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, στη Δερύνεια ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, στο Παραλίμνι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, στην Πόλη Χρυσοχούς η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού, στην Αραδίππου ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου, και στην Ευρύχου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.Αναβάλλονται οι παρελάσεις δημοτικώνΟι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων θα συμμετάσχουν κανονικά στην καθιερωμένη παρέλαση μπροστά από την ελληνική πρεσβεία, μετά την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να αποσύρει το μέτρο αποχής από τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες, μια κίνηση που επέφερε ηρεμία στη Μέση Εκπαίδευση.
Στη Δημοτική Εκπαίδευση, όμως, επικρατεί αναστάτωση, αφού η ΠΟΕΔ εμμένει στο μέτρο αποχής από τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες, το οποίο αποφάσισε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.
Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, τα περισσότερα δημοτικά σχολεία της Κύπρου αναμένεται να μη συμμετάσχουν στις τοπικές παρελάσεις, λόγω της άρνησης των δασκάλων να τα συνοδεύσουν. Γονείς, στη θέση των δασκάλωνΠάντως, αρκετοί γονείς, οι οποίοι θεωρούν απαράδεκτα τα μέτρα αντίδρασης των δασκάλων, αποφάσισαν όπως οργανώσουν οι ίδιοι της σχολικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρύσανθος Πιερή δήλωσε στη «Σ» ότι «έχουν δοθεί οδηγίες στους συνδέσμους γονέων να συνοδεύσουν αυτοί τους μαθητές στις παρελάσεις, αν τους ζητηθεί από τις τοπικές Αρχές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονικά θα παρελάσουν τα πλείστα δημοτικά σχολεία των κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου. Από αυτά που θα παρελάσουν στη Λευκωσία, περιλαμβάνονται το Α’και το Β’ Δημοτικό Γερίου. Η παρέλαση των δύο σχολείων θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Κοινοτικό Συμβούλιο Γερίου, την Κυριακή, στις 11 το πρωί.

Χωρίς λάβαρα οι παρελάσεις

Με σημαίες αλλά χωρίς λάβαρα αναμένεται να παρελάσουν οι μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης, αφού οι δάσκαλοι, λόγω των μέτρων που έλαβαν, δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν ποιος μαθητής θα κρατήσει το λάβαρο.
Ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας Ελπιδοφόρος Νεοκλέους δήλωσε στη «Σ» ότι «το Υπουργείο έχει δώσει οδηγίες στους διευθυντές να ενεργήσουν όπως ενεργούν κάθε χρόνο στις παρελάσεις». Στη συνέχεια χαιρέτισε την πρωτοβουλία των γονέων να οργανώσουν τις παρελάσεις των μαθητών και ταυτόχρονα επέκρινε τη στάση των δασκάλων. «Οι δάσκαλοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου και όχι της οποιασδήποτε οργάνωσης». Ο κ. Νεοκλέους απείλησε με πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση που οι δάσκαλοι δεν αποσύρουν τα μέτρα τους. Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι μέτρα δεν θα ληφθούν σε περίπτωση που οι δάσκαλοι αλλάξουν στάση στη συνάντησή τους με τον Υπουργό την Τρίτη.
Ο διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης ανέφερε ότι χθες ενδοσχολικές εορτές για την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν κανονικά σε όλα τα σχολεία, αφού ως γνωστόν οι δάσκαλοι απέχουν μόνον από τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες. Οι εορτασμοί περιλάμβαναν απαγγελίες, θεατρικές παραστάσεις, τραγούδια, χορούς, ξυπνώντας μνήμες και τονίζοντας το εθνικό φρόνημα.

Επεισοδιακές οι παρελάσεις στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά στην εξέδρα των επισήμων δεν βρέθηκε υπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη χθεσινή μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, οι μαθητές ενός σχολείου συντεταγμένα γύρισαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη πλευρά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας μετά από προτροπές των καθηγητών.Στο χώρο της παρέλασης υπήρχαν τρία μπλοκ διαμαρτυρίας, από τους καθηγητές, που δεν φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια αλλά είχαν αναρτημένα πανό, τους Αγανακτισμένους, αλλά και ένα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα τρία μπλοκ, μάλιστα, μετά το τέλος της παρέλασης, πραγματοποίησαν πορεία μπροστά στην εξέδρα φωνάζοντας συνθήματα. Απέναντι από τους επισήμους, είχαν πάρει θέση οι καθηγητές, όπου φώναζαν σε κάθε σχολείο που περνούσε το σύνθημα «Στρίψτε το κεφάλι αριστερά - Δείξτε το δρόμο για τη λευτεριά».
Συντεταγμένα, μόνον οι μαθητές ενός σχολείου γύρισε το κεφάλι τους προς την αντίθετη πλευρά από τους επισήμους. Αμέσως, μόλις τελείωσε η παρέλαση, οι επίσημοι έφυγαν άρον άρον από την εξέδρα.

Πηγή Εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου