ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Αγκώνας κοντά στο χωριό Ορμίδεια της επαρχίας Λάρνακας

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Αγκώνας βρίσκεται 2 χμ. περίπου βορειοανατολικά του χωριού Ορμίδεια, ανατολικά του δρόμου που συνδέει το χωριό αυτό με το χωριό Αυγόρου. Η προσωνυμία αυτή οφείλεται στη θέση που βρίσκεται εκκλησία, στην αγκώνα, δηλαδή στη γωνιά δρόμου. Ήταν η εκκλησία του μεσαιωνικού χωριού της Αγκώνας, ενός οικισμού που είχε κατοικηθεί από την περίοδο των αραβικών επιδρομών και που σήμερα δεν υφίσταται πλέον.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου της Αγκώνας στην Ορμήδεια κλάπηκε δυο φορές και επιστράφηκε στην εκκλησιά από τους κλέφτες.

Η εκκλησία είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη με νάρθηκα καλυμμένο με τρούλλο χωρίς νάρθηκα. Ο ναός αποτελείται από δύο μέρη, το νάρθηκα-τρούλλο του 12ού αιώνα και το ανατολικό μονόκλιτο μέρος με καμάρα, που αποτελεί μεταγενέστερη επέκταση του 15ου και του 16ου αιώνα. Ο δυτικός τοίχος που χώριζε το νάρθηκα από τον κυρίως ναό κατεδαφίστηκε κι έτσι σήμερα νάρθηκας και ναός παρουσιάζονται σαν ενιαίος χώρος. Μια θύρα στο μέσω του δυτικού τοίχου του νάρθηκα οδηγεί στο ναό. Μια άλλη θύρα υπάρχει στο μέσο του νότιου τοίχου της εκκλησίας.

Αρχικά ο ναός και ο νάρθηκας ήταν κατάγραφοι. Δυστυχώς επανειλημμένα ασβεστοχρίσματα και ελειοχρωματισμοί κατά τα τελευταία χρόνια έχουν καλύψει τις τοιχογραφίες που σώζονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Σήμερα διακρίνονται ακόμη στον ημικυκλικό τοίχο της αψίδας έξι ιεράρχες, κάτω από τόξα, ανά τρεις δεξιά και αριστερά του παράθυρου της αψίδας. Πάνω από το παράθυρο είναι ζωγραφισμένη η Άκρα Ταπείνωση. Όλα πρόσωπα είναι δυστυχώς κατεστραμμένα. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας ήταν ζωγραφισμένη η Θεοτόκος όρθια δεομένη, ανάμεσα στους αρχαγγέλους.

Η αγία Κυριακή, 16ός αιώνας.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια διασωζόταν σε πολύ καλή κατάσταση το άνω ήμισυ το Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τμήματα της Θεοτόκου. Δυστυχώς σήμερα έχουν εξαφανιστεί κάτω από άσπρη λαδομπογιά. Εξαφανίσθηκαν επίσης και δύο άγιοι που βρίσκονταν στα βόρεια και νότια της αψίδας. Υπολείμματα τοιχογραφιών διακρίνονταν κάτω από γύψο στο νότιο τοίχο και κάτω από ασβεστοκονίαμα στο βόρειο τοίχο. Σήμερα ολόκληρος ο ναός έχει ελαιοχρωματιστεί. Διακρίνεται ακόμη στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα κάτω από τον ελαιοχρωματισμό αγία, ίσως η αγία Παρασκευή, ενώ στη νότια όψη της βορειοδυτικής παραστάδος του νάρθηκα διακρίνεται η αγία Κυριακή. Στο βόρειο τοίχο νου νάρθηκα διακρίνονται υπολείμματα τοιχογραφίας, ίσως του αγίου Νικολάου. Στο ναό υπάρχει εικονοστάσιο του 1882 και εικόνα της Παναγίας σε κακή κατάσταση, του 1656. Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται στον 16ό αιώνα.

Πηγή: Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου