ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Λαζανούδκια: Ένα ξεχασμένο παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου

Τα λαζανούδκια είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα που σήμερα σπάνια πλέον παρασκευάζεται. Τα λαζανούδκια είναι ένα είδος χειροποίητων μακαρωνιών που συνήθιζαν να φτιάχνουν κύριος την εβδομάδα της Τυρινής και όχι μόνο. Πιθανότατα η ονομασία τους να προήλθε από το ιταλικό lasagna που σημαίνει ταινοειδής ζύμη. Σε μερικές περιοχές της Κύπρου είναι γνωστά και ως τουμακκούδκια.

Τα λαζανούδκια είναι μικρά τετράγωνα κομμάτια λεπτού φύλλου από ζύμη φτιαγμένη με χωριάτικου τύπου αλεύρι. Για να σχηματιστούν λαζανούδκια, κόβουν το φύλλο, ενώ είναι τυλιγμένο στο γιοκλαΐ από την μια άκρη στην άλλη. Το γιοκλαΐ είναι ένα λεπτό μακρύ κυλινδρικό ξύλο που στην Ελλάδα είναι γνωστό ως σαΐτα.

Στη συνέχεια το κόβουν κάθετα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και αφού τα πασπαλίσουν με αρκετό αλεύρι για να μην κολλούν, τα βράζουν όπως τα μακαρόνια. Όταν ψηθούν τα σερβίρουν με τριμμένη αναρή ή χαλούμι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.

Στα πιο παλιά χρόνια, όταν ήταν νηστεία τα τσιγάριζαν (κυπ. τα έκαναν τηάνισην). Η τηάνιση μπορούσε να περιέχει και τηγανισμένα κομμάτια ψωμιού, κρεμμύδι ή σκόρδο. Αν δεν έτρωγαν ούτε λάδι, πρόσθεταν σε αυτά μέλι.

Επειδή τα λαζανούδκια είναι χειροποίητα και χρειάζονται κάποιο επιπρόσθετο κόπο για να παρασκευαστούν, σήμερα ελάχιστες είναι οι γυναίκες που θα καθίσουν να τα παρασκευάσουν. Γι αυτό και στις μέρες μας είναι σπάνιες οι φορές που θα τα δούμε να σερβίρονται σε κάποιο κυπριακό τραπέζι.

2 σχόλια:

  1. πρωτη φορα τα ακουω ... ευχαριστω που μου τα εμαθες μεσω του ιστολογιου σου ... κατι σαν ραβιολες ειναι αν καταλαβα σωστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ραβιόλες είναι γεμιστές και φτιάχνονται με τα ίδια συστατικά που φτιάχνουν τις φλαούνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή