ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπήκοου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου


Η γνωστότερη μετά την Παναγία την Πορταΐτισσα θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι η Παναγία η Γοργοεπήκοος (Γοργοϋπήκοος) η οποία βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου.  Η αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας της Γοργοεπήκοος είναι ζωγραφισμένη στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της.


Το 1664 ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένη δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής:
«Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου».
Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντας τον τυφλό.
Από τότε οι αδελφοί της Μονής άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μποστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.
Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν για τρίτη πλέον φορά ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέηση του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί.
Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Άγιον Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναφιορειτικό προσκύνημα.
Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

1 σχόλιο:

  1. Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΗΛΑ ΜΟΝΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΛΟΓΙΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή