ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Η εκκλησία της Παναγίας στο Μνασίν της κατεχόμενης Μόρφου


Το Μνασίν (γνωστό και ως Πνασίν) είναι είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται μεταξύ της Μόρφου και του Συριανοχωρίου στην κατεχόμενη Κύπρο. Το Μνασίν της Μόρφου απαντάται ως οικισμός να ευρίσκεται σημειωμένο σε παλαιούς χάρτες, όπως εκείνος του Abrahqm Ortelius του 1573. Στους χάρτες είναι σημειωμένο ως Mnasi, ενώ στον ντε Λατρί απαντάται ως Pnasi, περιλαμβανόμενο στα χωριά που υπήγοντο διοικητικά στη διοίκηση της Πεντάγυιας.

Το Μνασίν
αναφέρει και ο ιστορικός του 16ου αιώνα Φλώριος Βουστρώνιος, σε σχέση προς τον ποταμό Ούριον (Σερράχη). Ο Φλώριος γράφει ότι ο ποταμός αυτός τερμάτιζε τη ροή του στο μεγάλο φέουδο της Μόρφου «και στον οικισμό Μνασίν»


Συνεπώς υπήρχε κατά τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας μικρός οικισμός στον χώρο, που πιθανό η πραγματική του ονομασία να ήταν Άγιος Μνάσωνας. Η εκκλησία είναι το μόνο που απομένει από τον μικρό εκείνο οικισμό, που πιθανότατα ήταν οικισμός αγροτών και καλλιεργητών του μεγάλου φέουδου της Μόρφου.
Η εκκλησία, ερειπωμένη σήμερα, είναι μονόκλιτη και καμαροσκέπαστη. Έχει εσωτερικές διαστάσεις περίπου 9Χ3.30 μέτρα, χωρίς την αψίδα στα ανατολικά. Η αψίδα έχει χορδή 2.30 μέτρων και βέλος 1.50. Είναι λιθόκτιστη, περιλαμβανομένης της σκέπης, και πιθανό αρχικά να ήταν κοσμημένη με τοιχογραφίες. Οι τρεις θύρες της εκκλησίας, στο βόρειο, τον νότιο και τον δυτικό τοίχο, είναι τοξωτές και ωραίας κατασκευής.
Τμήμα της αψίδας έχει καταρρεύσει. Στη δεξιά πλευρά του ναού φαίνεται να υπήρχε υπόγεια κρύπτη. Δεν σώζονται οποιαδήποτε άλλα οικοδομήματα που να μαρτυρούν ότι στον χώρο είχε κάποτε λειτουργήσει και μικρό μοναστήρι.


Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι ο σωζόμενος σήμερα μικρός ναός είναι αφιερωμένος όχι στον άγιο Μνάσωνα αλλά στην Παναγία. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να υπήρχε στην αυτή περιοχή και άλλος ναός αφιερωμένος στον άγιο Μνάσωνα, διαφορετικά δεν δικαιολογείται το τοπωνύμιο. Ο Ν. Γ. Κυριαζής (1950) γράφει ότι ο σωζόμενος ναός ήταν της Παναγίας και ότι κοντά του υπήρχαν και άλλα ερειπωμένα κτίρια που ήσαν παλαιά δωμάτια μοναστηριού. Και νωρίτερα, κατά τις αρχές του 20ού αιώνα, ο George Jeffery σημειώνει ότι επρόκειτο για μοναστήρι με σύγχρονα και μικρά αλλά ημιτελή μοναστηριακά οικοδομήματα «και με μία μικρή και φτωχή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου