ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Η ελληνική καταγωγή των Ρωμιών της Συρίας που σήμερα σφαγιάζονται από τους μουσουλμάνους

Κοιτάξτε τα μάτια, κοιτάξτε τα πρόσωπα αυτών των Ρωμιών της Συρίας, αυτών των Ελληνοσύρων, αυτών των Ορθοδόξων Ελλήνων της Αντιοχείας. Κοιτάξτε τους γιατί είναι σαν τα αρνιά στο μαντρί που πάνε για σφάξιμο. Κοιτάξετε αυτούς τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς που σκοτώνονται από τους μουσουλμάνους χωρίς να έχουν καμία βοήθεια από πουθενά. Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας. Εμείς που γράφουμε για τους αγίους, εμείς που γεμίσαμε το διαδίκτυο με Ορθόδοξα ιστολόγια για να γράφουμε για σταρετς, για Φιλοκαλίες και Γεροντικά κι άλλα διάφορα Πατερικά βιβλία, για αδιάλειπτες προσευχές με κομποσκοίνια, και πέστε μου τί όφελος έχουν όλα αυτά όταν οι ομόθρησκοι μας στη Συρία κάθε μέρα σφαγιάζονται και μαρτυρούν για το Χριστό και εμείς τους αγνοούμε; Ας τους κοιτάξουν οι ιερείς και οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ελλάδος που εθελοτυφλούν και συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας και ας προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, ο καθένας όπως μπορεί, για να φέρουμε στην επιφάνεια αυτή τη σύγχρονη γενοκτονία που συμβαίνει καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, αλλά που για διάφορους λόγους τα δικά μας μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα κρύβουν από το κόσμο. Ας απαιτήσουμε από από την Εκκλησία της Κύπρου και της Ελλάδος να σταματήσει τους στρουθοκαμηλισμούς και να συμπεριφερθεί όπως αρμόζει. Ας βάλουμε όλοι στη πράξη τα λόγια του Χριστού και όχι μόνο να τα γράφουμε ή να τα διαβάζουμε.

Ποιοι είναι λοιπών αυτοί οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου που τόσοι λίγοι από εμάς γνωρίζουμε την ύπαρξη; Κατ' αρχήν σε αντίθεση με αυτούς τους κοντόφθαλμους που νομίζουν ότι Έλληνες είναι αυτοί που ζουν μόνο μέσα στα σύνορα του Ελλαδικού Κράτους, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο Ελληνισμός ανθούσε πολύ πιο πέρα από τα σύγχρονα σύνορα της Ελλάδας. Αυτοί οι Ρωμιοί που ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι κοινότητα με μακρά ελληνική κληρονομιά που χρονολογείται από την ίδρυση της Αντιοχείας το 323 π.Χ. από το Σέλευκο Νικάτορα και από τη περίοδο της κατάκτησης της Ασίας από το Μέγα Αλέξανδρο. Οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου είναι Έλληνες της Αντιόχειας και η πλειοψηφία από αυτούς κατάγονται από Έλληνες Μακεδόνες εποίκους και Έλληνες της βυζαντινής περιόδου.

Η Συρία αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα και ονομαζόταν Μεγάλη Συρία. Η Μεγάλη Συρία συμπεριλάμβανε, εκτός από το Λίβανο, και την επαρχία της Αλεξανδρέττας. Καθώς η επαρχία της Αλεξανδρέττας ήταν τότε μέρος της Συρίας, οι Έλληνες δεν υπόκειντο στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. 'Οταν η επαρχία της Αλεξανδρέττας προσαρτήθηκε από την Τουρκία το 1939, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αντιοχείας μετανάστευσαν προς τη Συρία και το Λίβανο. Εκεί, βρήκαν άλλους Ρωμιούς της Εκκλησίας της Αντιοχείας που ζούσαν στην περιοχή από τα πανάρχαια χρόνια, που όμως είχαν χάσει την ελληνική γλώσσα και μιλούσαν πλέον μόνο αραβικά. Και αφού τ' αραβικά είναι σήμερα η κοινή γλώσσα της Λεβαντίνης η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων της Αντιοχείας έγιναν μια αραβόφωνη χριστιανική κοινότητα αν και μερικοί μιλούν ακόμη και Ελληνικά αλλά και Τουρκικά.

Τί γίνεται όμως με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πώς επέδρασε πάνω στους Ρωμιούς της περιοχής κατά την πρόσφατη ιστορία; Κατ' αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέχρι το 1897 ο Πατριάρχης Αντιοχείας ήταν Έλληνας στην καταγωγή και ελληνόφωνος. Με τη μεσολάβηση όμως της Ρωσίας η οποία ήθελε να έχει μια μεγαλύτερη επίδραση στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Πατριάρχης (που ήταν Κύπριος στην καταγωγή) αναγκάστηκε να παραιτηθεί και στη θέση του εκλέχτηκε αραβόφωνος Πατριάρχης. Την περίοδο εκείνη ήταν σε έξαρση και ο αραβικός εθνικισμός ο οποίος φυσικά ως ιδέα εισήχθη από την Ευρώπη. Όταν η Συρία έγινε ανεξάρτητη χώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και κυρίως το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ που κυβερνάει τη χώρα από το 1963, έθεσαν τον εθνικισμό και τον παναραβισμό ως προτεραιότητα για τη ενότητα της χώρας.
Η παρουσία, όμως, των Ρωμιών και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στη Δαμασκό (το οποίο είχε μετοικήσει εδώ και αιώνες από την Αντιοχεία) αποτελούσε μια ανωμαλία μέσα στο δόγμα του παναραβισμού αφού οι μουσουλμάνοι που ταύτισαν τον αραβισμό με το Ισλαμ τους θεωρούσαν ως ξένο στοιχείο . Έτσι, το Κόμμα Μπάαθ που κυβερνάει τη Συρία προθυμοποιήθηκε να προστατέψει τους Ρωμιούς από τους μουσουλμάνους, με αντάλλαγμα να ασπασθούν τον παναραβισμό. Και ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός το στόχος; Η συνεργασία του Κόμματος Μπάαθ με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας φυσικά! Έτσι, εδώ και δεκαετίες βλέπουμε το Πατριαρχείο Αντιοχείας να ασπάζεται τον παναραβισμό και να προωθεί την ιδέα στους Ρωμιούς ότι δεν είναι Έλληνες στην καταγωγή, αλλά Άραβες.

Η προπαγάνδα αυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας ήταν πολύπλευρη αφού ίδρυσε στο Λίβανο τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ από όπου αποφοίτησαν ιερείς και ιεράρχες οι οποίοι προωθούσαν τον αραβισμό στους πιστούς στις ενορίες και στις επισκοπές τους. Μάλιστα πολλοί Ρωμιοί διανοούμενοι συμμετείχαν ενεργά στην προώθηση του αραβισμού ανάμεσα στη κοινότητα των Ρωμιών με αντάλλαγμα την κυβερνητική εύνοια από τη Δαμασκό. Μάλιστα στο Λίβανο δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Ρωμιούς και ένα κόμμα με το όνομα Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα το οποίο είχε ως στόχο την ένωση του Λιβάνου με τη Συριά που φυσικά πήρε σώμα και οστά από την Κυβέρνηση της Συρίας με την ευλογία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Σε συνεργασία με τους προέδρους της Συρίας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας, ο σημερινός και οι προκάτοχοί του, έπαιξαν ένα βρόμικο παιχνίδι ενάντια στους Ρωμιούς της Συρίας και του Λιβάνου ξεπουλώντας την ελληνική εθνική τους συνείδηση και προσπαθώντας να τους πέσει ότι είναι Άραβες. Και επειδή η προπαγάνδα του αραβισμού ήταν μεθοδευμένη και μαζική, φαινομενικά, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι τα κατάφερε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον στη Συρία. Ετσί, εδώ και πολλές δεκαετίες οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου αποκόπηκαν και απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους Έλληνες συστηματικά και στοχευμένα από το ίδιο τους το Πατριαρχείο με στόχο να τους αραβοποιήσει.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας για δεκαετίες τώρα προπαγάνδιζε στο ποίμνιό του ότι ήταν άραβες. Και μπορεί όλα να φαίνονταν μια χαρά, και ότι η συνεργασία του Πατριαρχείου Αντιοχείας με το Κόμμα Μπάαθ να είχε φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα, όμως οι μουσουλμάνοι δεν πίστεψαν ποτέ ότι οι Ρωμιοί ήταν πραγματικά άραβες αφού τους μισούσαν και ήθελαν να τους εξοντωνόσουν από τη χώρα. Μέχρι και πριν ένα χρόνο έβρισκαν εμπόδιο τη κυβέρνηση Άσαντ και το Κομμα Μπαάθ στην εξολόθρευση των Ρωμιών με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους. Να, όμως που σήμερα το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας και απειλείται με κατάρρευση. Οι μουσουλμάνοι έχουν βγάλει το μένος τους πάνω στους Ρωμιούς και τους Αλεβίτες οι οποίοι υποστήριζαν το κοσμικό καθεστώς του Άσαντ. Καθημερινά οι Ρωμιοί ομόθρησκοί μας εξοντώνονται από τους μουσουλμάνους, ενώ ο παναραβισμός του Πατρειαρχείου Αντιοχείας το μόνο που φαίνεται ότι κατάφερε τελικά είναι να απομονώσει το ποίμνιό του από τον υπόλοιπο ελληνισμό και να το οδηγήσει σαν σφαχτάρι στους Μουσουλμάνους.

Μέσα σε ένα χρόνο όπου ο Άσαντ έχασε τον έλεγχο της Συρίας, έχασε ταυτόχρονα και το Πατριαρχείο Αντιοχείας τον έλενχο πάνω στους πιστούς του. Ο αραβισμός είναι πλέον μια νεκρή ιδέα, αλλά μετά από αυτό, ήρθε στην επιφάνεια και μια απρόσμενη αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή είναι ότι παρ' όλες τις κοινές προσπάθειες Άσαντ και Εκκλησίας, η μάζα των Ρωμιών δεν ταυτίστηκε με τον αραβισμό, πρώτα -πρώτα επειδή η λέξη Ρουμ που σημαίνει Ρωμιός στ' αραβικά, είναι συνώνυμη με τη λέξη Έλληνας, και δεύτερον, επειδή ο αραβισμός είναι στενά συνδεδεμένους με τη θρησκεία του ισλάμ.

Σήμερα, που το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν μπορεί πλέον να τους ελέγξει, οι Ρωμιοί της Συρίας, αλλά πρωτίστως αυτοί του Λιβάνου, προσπαθούν να ξαναπάρουν πίσω τις ελληνικές τους ρίζες, δημιουργώντας κοινοποιήσεις με στόχο να αποβάλουν από πάνω τους τόσα χρόνια αραβικής προπαγάνδας και να ενσωματωθούν πνευματικά με τους Έλληνες της Ελλάδος και της Κύπρου. Στο Λίβανο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Ελληνορθόδοξο Κόμμα, με στόχο την διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας και ελληνικής ταυτότητας των Ρωμιών, με προσπάθεια να αναβιώσουν την Ελληνική γλώσσα. Έγραψαν για βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το ΛΑΟΣ του Καραντζαφέρη, αλλά δεν πήραν καμία απάντηση από αυτά τα δυο κόμματα που κατά τα άλλα «αγαπούν» τον ελληνισμό.
Εμείς σαν Έλληνες οφείλουμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε πρώτα-πρώτα για να μην σφαγιαστούν όλοι τους από τους μουσουλμάνους, και δεύτερον για να πάρουν πίσω την ελληνική τους ταυτότητα.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από NOCTOC

24 σχόλια:

 1. Εδώ πλέον τα πράγματα για εμάς είναι ξεκάθαρα OI ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ "ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ" ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ..ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ IRAQ.. ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα ήθελα να το αναδημοσιεύσω αν δε σας πειράζει και sto blogger και στο FB.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπορείτε οπωσδήποτε πάτερ μου. Eυχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ!!!ΠΟΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ, ΡΩΜΙΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ!! ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΙΗΘΕΙ!!ΕΛΠΙΖΟΥΜΞ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΑΟ ΘΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙ΄ΑΥΤΟΥΣ!! Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγκλονιστικό άρθρο. Ας βάλουμε όλοι στην προσευχή μας τους Ορθόδοξους αλλά και όλους τους Χριστιανούς που μαρτυρούν σε αυτές τις χώρες από τους οπαδούς της Αραβικής "Άνοιξης". Οι χώρες αυτές βγάζουν τους Νεομάρτυρες του 21ου αιώνα, όπως στον εικοστό οι νεομάρτυρες ήταν από τον χώρο των ανατολικών ορθοδόξων εκκλησιών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με όση επιείκια μπορώ να κρίνω την Ελληνική Πολιτεία είμαστε επιεικώς απαράδεκτοι! Ειλικρινά Θλίβομαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό που λέμε "βαθύ Ισλάμ" δεν έχει καμμία σχέση με το αληθινό Ισλάμ. Το Κοράνι διδάσκει και την αγάπη και το έλεος, πράγματα άγνωστα για τους φανατικούς αυτούς κάφρους. Άλλο να υπερασπίζεσαι την θρησκεία (ιερός πόλεμος - τζιχάντ) και άλλο να εξοντώνεις μισαλλόδοξα όποιον δεν την ασπάζεται.

  Το "βαθύ Ισλάμ" είναι επικίνδυνο, διότι καπηλεύεται την μουσουλμανική θρησκεία, μέχρι σημείου να σπρώχνει άτομα (κυρίως νεαρά) στην αυτοκτονία, η οποία δήθεν γίνεται στο όνομα του Αλλάχ! Είναι οργάνωση καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΗ και τίποτε άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καμιά παρέμβαση ή βοήθεια προς τους αδελφούς μας της Συρίας δε μπορεί να οργανωθεί μέσω των ενοριών της Εκκλησίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία δήλωση ή αντίδραση από την Εκκλησία γι' αυτό το θέμα. Όλοι σιωπούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εἰλικρινά σᾶς εὐχαριστῶ γιά τήν δημοσίευσή σας!!! Εἶναι πολύ κατατοπιστική ἀλλά περισσότερο μέ ἐξέπλιξε ἡ ἄγνοιά μου (μας) γιά τά τόσο σοβαρά θέματα πού κρύβουν οἱ ἐμφύλιες ἐξεγέρσεις(;)στους ομόθρησκούς μας Σύριους... Ντρέπομαι σάν Χριστιανή Ορθόδοξη για τις ἄνομες συμπεριφορές τῶν ταγῶν των Πατριαρχειων μας... Εἴθε νά τους σταλῆ τό ἔλεός ΤΟΥ...πολλαπλῶς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.Κάνω αφιέρωμα καί στό προσωπικό μου ιστολόγιο katanixis.blogspot.com

  Αδιευκρίνιστη παραμένει για μένα η 4η φωτογραφία. Τι ακριβώς κάνουν οι ιερείς; Μεταλαμβάνουν τους πιστούς όπως μεταδίδουν οι παπικοί την όστια; Πρόκειται για οικουμενιστινκή πρακτική, ή είναι κάτι άλλο; Που είναι η λαβίδα και το Μάκτρο (Άγιο Μανδήλιο)και τι κρατούν στα δάχτυλά τους; Η παπική πρακτική και η παναίρεση του οικουμενισμού γνωρίζουμε ότι δεν έχει σύνορα, αλλά πρόκειται για κάτι τέτοιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στην Συρία και στον Λίβανο, Υπάρχουν Ουνίτες, και στην 4η φωτογραφία βλέπουμε τους Ουνίτες Ιερείς να μεταλαμβάνουν τους ανθρώπους τους. Ουνίτες αυτοί που άφησαν την Ορθοδοξία και ακολούθησαν τον Πάπα της ρώμης. Είναι λοιπόν Παπικοί. Οι Ορθόδοξοι μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων όπως εμάς. Τίποτα δεν διαφέρει.

   Διαγραφή
 12. Επειδή έχω παρευρεθεί κατά διάφορες περιστάσεις σε Λειτουργίες των Ρωμιών της Συρίας, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων όπως εμάς. Τίποτα δεν διαφέρει. Μάλιστα όταν λένε το «Πιστεύω εις έναν Θεόν» ανοίγουν τα χέρια τους και υψώνουν το κεφάλι τους προς ουρανόν. Κάτι πολύ Ορθόδοξο αλλά που εμείς δεν κάνουμε.
  Στη φωτογραφία ένας πιστός έχει το κεφάλι του σκυφτό και κάτι του λέει ο ιερέας, ενώ από πίσω κοινωνεί κόσμος.
  Οικουμενιστικές συνήθεις που πολλές φορές είναι και αιρετικές, θα βρείτε πολλές ανάμεσα στους Έλληνες της Αμερικής, εκεί όπου οι ίδιοι οι ιερείς δεν έχουν γένια, ούτε φοράνε ράσα. Στη Συρία κρατάνε όλες τις Ορθόδοξες Παραδόσεις και μπορώ να πω ότι ο κόσμος γενικά είναι πολύ πιο πιστός από εμάς. Θα πρέπει να πάρουμε πολλά παραδείγματα από αυτούς επειδή κρατάνε την Ορθοδοξία ζωντανή μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Είναι κρίμα αυτά που συμβαίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους,όμως κατά κάποιον τρόπο πληρώνουν την οικειοθελή τους απομάκρυνση από τον υπόλοιπο Ελληνισμο.Μην ξεχνάμε ότι μόνοι τους θελήσανε Αραβα Πατριάρχη και όχι ΄Ελληνα και ότι είναι οπαδοί του παναραβισμού(εσείς ο ίδιος το έχετε τονίσει αυτό κατ΄επανάληψη στην ιστοσελίδα σας.Και επειδή λόγω επαγγέλματος έχω έρθει σε επαφή με Σύριους και Λιβανέζουν ορθοδόξους,μάλλον ψυχρότητα έχω δει για την Ελλάδα.Γι'αυτό συγχωρέστε με αν εκφράζω μια "αιρετική"άποψη,αλλά μου φαίνεται λίγο περίεργο ξαφνικά να δηλώνουν "Ελληνες"....Εδώ είχαν αρχίσει να ζητούν και το Πατριαρχείο της Ιερουσαλημ να 'εχει Αραβα και όχι Ελληνα Πατριάρχη.Με αυτό που λέω σε καμμία περίπτωση δεν εννοώ ότι πρέπει να τους αφήσουμε αβοήθητους.Άλλωστε είναι Ορθόδοξοι και αυτό νομίζω αρκεί για να έχουνε την αμέριστη συμπαράστασή μας.Απλως καλά θα κάνουμε να βλέπουμε κατάματα την αλήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Έχετε απόλυτο δίκαιο και η άποψή σας δεν είναι καθόλου αιρετική. Είναι μια μεγάλη αλήθεια και αυτά είναι αποτελέσματα της μεγάλης προπαγάνδας του αραβισμού που έχουν υποστεί εδώ και δεκαετίες. Όμως, δεν πρέπει να γενικεύουμε τα πράγματα επειδή υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος αριθμός Ελληνορθοδόξων που δεν πιστεύουν ότι είναι Άραβες αλλά Έλληνες. Αν το πάρουμε το θέμα τιμωρητικά, τότε θα τους σπρώξουμε όλους προς τους αραβιστές και στο τέλος θα χάσουμε και Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αν τους κοιτάξουμε ως δικούς μας ανθρώπους, είναι προς όφελος όλου το ελληνισμού και θα χάσουν και τη δύναμη του τώρα έχουν οι αραβιστές.
  Προσωπικά, στο Λίβανο και στη Συρία, είχα γνωρίσει πολύ καλούς και φιλόξενους ανθρώπους και έβλεπα στα μάτια τους μεγάλη χαρά όταν τους έλεγα ότι είμαι Έλληνας. Φυσικά εγώ τους γνώριζα στα χωριά τους και τις εκκλησίες τους, άνθρωποι που ήταν απλοί και όχι επιχειρηματίες που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. 'Εχετε δίκιο,αλλά το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς,ο απλός κόσμος,που δεν έχει καμμία εξουσία στα χέρια του,για να βοηθήσουμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η μόνη δύναμη που έχουμε εμείς οι απλοί πολίτες είναι η φωνή μας και η ψυχή μας. Αφού τα Μέσα Ενημέρωσης αποσιωπούν αυτή τη Γενοκτονία ενάντια στους Χριστιανούς της Συρίας, εμείς μπορούμε να το κάνουμε γνωστό στους γύρω μας, για να μάθει ο κόσμος τί γίνετε και ίσως αναγκαστούν οι ιεράρχες μας σε Κύπρο και Ελλάδα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και τουλάχιστον να τους συμπαρασταθούν ηθικά, αφού μέχρι τώρα συμπεριφέρονται πως δεν συμβαίνει τίποτα. Μια προσευχή από τη ψυχή μας, είναι επίσης κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Δεν ξέρω τί άλλο, ότι μπορούμε ας κάνουμε ο καθένας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εγώ νομίζω μετά από όλα αυτά, ότι ίσως είναι καλλίτερα αν δεν υπήρχαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, παπάδες και ιεράρχες, χότζες και μουφτήδες κλπ. και δε μπορώ να καταλάβω πως μπλέξαμε έτσι. :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Τα λόγια σου φέρνουν τις ανθρώπινες αδυναμίες μας στο προσκήνιο. Κάναμε το Θεό από Φιλάνθρωπος που είναι, σε πρόσχημα του μίσους μας για τους άλλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Αυτό που θα ήθελα να γνωρίζω είναι πώς βγήκατε στο συμπέρασμα ότι είναι ουνίτες αφού στη φωτογραφία φαίνονται να κοινωνούν όλοι από το Άγιο Δισκοπότηρο με την αγία λαβίδα. Τί βλέπετε εσείς που εγώ δεν βλέπω; Έχω περιέργεια να μάθω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!- ΝΟΣΤΟ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ !!ΕΧΟΥΜΕ ΕΒΡΑΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ,,ΤΟΝ ΙΔΙΟ "ΕΝΑΝ¨ΘΕΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΑΜΑΝΟΙ ---ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΕΕΕΕ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Η Ρωμιοσυνη συρικνωνεται,και εμεις βυζαντινολογουμε αντι να δουμε την ουσια του προβληματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Τα συμβαινοντα στην Συρια σημερα Θα επρεπε να μας βγαλουν απο τον βαλκανικο επαρχιωτισμο μας και τις στρεβλωσεις που μας επιβληθηκαν τους 2 τελευταιους αιωνες και το κρατος της Ελλαδας αλλα και οι διαφοροι φορεις και της εκκλησιας συμπεριλαμβανομενης ,να βγουν απο τον μικροκοσμο τους και να δουν παραπερα πιο καθαρα και με την οικουμενικοτητα που αρμοζει σε Ελληνες Ρωμιους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Δυστυχώς φίλε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή