ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σουλεϊμάν και ο Μεγαλοπρεπής έρωτας του για τον Έλληνα σκλάβο τουΆρχισε η προβολή της τουρκικής σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» από τον ΑΝΤ1 Ελλάδος και όλες οι κατίνες θα καθίσουν για ν' απολαύσουν αυτόν τον μεγάλο «γυναικοκατακτητή» και φονιά των Ελλήνων μπροστά από τις τηλεοράσεις. Όμως οι Τούρκοι δεν θα προβάλουν τη πραγματική ζωή του εθνικού τους ήρωα, προτιμώντας τις μυθοπλασίες αντί την ιστορική αλήθεια για τη ζωή του. Έτσι, οι κατίνες μας δεν θα μάθουν ποτέ ότι ο Μεγαλοπρεπής Σουλεϊμάν δεν ερωτεύτηκε στη πραγματικότητα καμιά γυναίκα, αλλά έναν Έλληνα σκλάβο του από την Πάργα της Ηπείρου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατά τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η παιδεραστία δεν ήταν εξαίρεση αλλά κανόνας ανάμεσα στις τάξης των ελίτ. Γι' αυτό το λόγο, όταν γινόταν το περιβόητο παιδομάζωμα, τα όμορφα αγόρια στέλνονταν σε ιδικά σχολεία των ανακτόρων της Υψηλής Πύλης για να μορφωθούν και να εκπαιδευτούν ως υπηρέτες στα χαρέμια των Σουλτάνων. Η κύριά τους υπηρεσία ήταν να προσφέρουν το κορμί τους για την σεξουαλική ευχαρίστηση των αφεντάδων τους. Ένα τέτοιο όμορφο αγόρι ήταν και ο Παργκαλί Ιμπραΐμ Πασάς.
Ο Παργκαλί Ιμπραΐμ Πασάς γεννήθηκε Χριστιανός και Έλληνας κοντά στην Πάργα της Ηπείρου. Ήταν ο γιος ενός ναύτη στην Πάργα και από μικρός έχει κλαπεί από πειρατές οι οποίοι τον πούλησαν ως σκλάβο στο ανάκτορο της Μαγνησίας (σημερινής Manisa) στη δυτική Ανατολία, όπου οι Οθωμανοί πρίγκιπες (Şehzade) μορφώνονταν. Λόγο της εξαιρετικής ομορφιάς του, ο Παργκαλί Ιμπραΐμ εστάλη να μορφωθεί στο σχολείο του ανακτόρου, με προορισμό να υπηρετήσει ως σεξουαλικός σκλάβος σε κάποιο χαρέμι αγοριών του Σουλτάνου. Στο σχολείο του ανακτόρου γνωρίστηκε με τον Σουλεϊμάν, ο οποίος ήταν τότε στην ίδια ηλικία με τον Παργκαλί Ιμπραΐμ. Από τότε έγιναν ένα αχώριστο ζευγάρι και αργότερα, όταν ο Σουλεϊμάν έγινε ο δέκατος Σουλτάνος ​​του Οίκου του Οσμάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραχώρησε στον αγαπημένο του πολλά αξιώματα. Το πρώτο ήταν να τον κάνει γερακάρη του. Οι διάφορες προαγωγές του έγιναν τόσο γρήγορα, που ο ίδιος ο Παργκαλί Ιμπραΐμ έφθασε στο σημείο να παρακαλέσει τον Σουλεϊμάν να σταματήσει να τον προάγει τόσο γρήγορα από φόβο μήπως και προκαλέσει τη ζήλια στους άλλους. Ευχαριστημένος με αυτή την επίδειξη μετριοφροσύνης, ο Σουλεϊμάν του ορκίστηκε ότι δεν θα τον άφηνε ποτέ να καταδικαστεί σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Αργότερα, μετά το διορισμό του ως Μεγάλου Βεζύρη, ο τώρα Παργκαλί Ιμπραΐμ Πασάς συνέχισε να λαμβάνει πολλά δώρα από το Σουλτάνο, και η δύναμή του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν απόλυτη, όπως ακριβώς αυτή του αφεντικού του. Φαίνεται ότι ο ομορφιά του συνέχησε να είναι τόσο θαμπωτική ως άνδρα όσο ήταν και ως αγόρι γιατί μεταξύ των πολλών τίτλων που είχε, ήταν επίσης ανεπίσημα γνωστός και ως «ο πιο όμορφος άνδρας στην αυτοκρατορία». Ως εραστής του Σουλτάνου, μοιραζόταν τους οντάδες του Σουλεϊμάν σε χρόνια ειρήνης και τη σκηνή του εν καιρό πολέμου. Ζούσαν μαζί, έτρωγαν μαζί, κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι και μάλιστα φορούσαν ο ένας τα ρούχα του άλλου. Η οικειότητα και το βάθος της φιλίας τους σκανδάλισε την οθωμανική Υψηλή Πύλη η οποία έκρινε ακατάλληλο για τον σπουδαιότερο αυτοκράτορα του κόσμου να δείχνει τόση αδυναμία σε ένα απλό σκλάβο.
Όμως ο Ιμπραΐμ Πασάς δεν βρήκε το τέλος του από την Υψηλή Πύλη, αλλά είχε πέσει θύμα της συζύγου του Σουλεϊμάν, Χουρέμ Σουλτάν (Ρωξελάνη), η οποία ζήλευε με πάθος τη στενή σχέση των δύο ανδρών. Σε μια εκστρατεία που είχε κάνει εναντίον της περσικής αυτοκρατορίας των Σαφαβιδών, ως διοικητής του στρατού του Σουλεϊμάν, ο Ιμπραΐμ Πασάς έπεσε από την επιείκεια του Σουλτάνου μετά από μια απερισκεψία που διέπραξε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας όταν απένειμε ο ίδιος στον εαυτό του έναν τίτλο που είχε μέσα τη λέξη «Σουλτάνος». Η απερισκεψία αυτή θεωρήθηκε ως σοβαρή προσβολή προς τον Σουλεϊμάν. Η γυναίκα του Σουλεϊμάν τον παρότρυνε να τον σκοτώσει. Επειδή ο Σουλεϊμάν είχε ορκιστεί να μην πάρει τη ζωή του Ιμπραΐμ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, απέκτησε έναν ισλαμικό φετβά (θρησκευτική εντολή), ο οποίος του επέτρεψε να πάρει πίσω τον όρκο με την ανέγερση τζαμιού στην Κωνσταντινούπολη. Ανακοίνωσε τον φατβά μία εβδομάδα πριν από την εκτέλεση του Ιμπραΐμ και δείπνησε μαζί του επτά φορές πριν από την τελική κίνηση, ώστε να δώσει στον δια βίου φίλο του μια ευκαιρία να εγκαταλείψει τη χώρα ή να πάρει τη ζωή του ιδίου του Σουλτάνου. Αργότερα ανακαλύφθηκε στις επιστολές του Ιμπραΐμ ότι είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, αλλά παρ' όλα αυτά αποφάσισε να μείνει πιστός στον Σουλεϊμάν.
Ο Σουλεϊμάν αργότερα μετάνοιωσε πικρά για την εκτέλεση του Ιμπραΐμ και ο χαρακτήρας του άλλαξε δραματικά, σε σημείο όπου απομόνωσε τελείως τον εαυτό του από την καθημερινή διοίκηση της Αυτοκρατορίας . Η μεγάλη του λύπη αντανακλάται στα ποιήματά του, στα οποία ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια τονίζει συνεχώς θέματα φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ φίλων, και συχνά αναφέρεται σε γνωρίσματα χαρακτήρα παρόμοια με αυτά του Ιμπραΐμ.
Αυτή λοιπόν ήταν η πραγματική ζωή του Σουλεϊμάν, και αυτή ήταν η Μεγαλοπρεπή αγάπη που έτρεφε προς τον Έλληνα σκλάβο και εραστή του, ο οποίος παρεμπιπτόντως παρά το γεγονός ότι είχε από καιρό ασπαστεί το Ισλάμ, διατήρησε κάποιες σχέσεις με τις χριστιανικές του ρίζες, φέρνοντας ακόμα και τους γονείς του για να ζήσουν μαζί του στην οθωμανική πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη.

NOCTOC


8 σχόλια:

 1. θα ηθελα παρα πολυ να μας πεις και τις ιστορικες πηγες απο τις οποιες βρηκες αυτες τις πληροφοριες, καθως οταν προσπαθεις να δωσεις μια αλλη πλευρα της ιστοριας θα πρεπει να δινεις και τις απαραιτητες πηγες..δνε νομιζω να περιμενεις απλα να πιστεψουμε κατι το οποιο δεν εχει προελευση ετσι?οποτε αναμενω για καποια πηγη..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Κατ' αρχή θα ήταν σωστό να γρέφετε επώνυμα και δεύτερον, δεν περιμένω από κανένα να πιστέψει τίποτα.

  Όσα αναφέρω εδώ, δεν είναι κανένα μυστικό, είναι παντού γραμμένα και χιλιοειπωμένα εδώ και αιώνες. Αν διαβάσετε το βιβλίο "The Shadow of God" του Anthony A. Goodman, θα τα βρείτε όλα εκεί γραμμένα. Επίσης αν μπείτε στο κόπο να κάνετε ένα google search για το θέμα, θα βρείτε πολλά αποτελέσματα, ιδικά στην αγγλική γλώσσα.

  Από το google search που έχω κάνει σας συνιστώ το βιβλίο του ιστορικού Albert Howe Lybyer:
  The Government of the Ottoman Empire in the Time of Suleiman the Magnificent (1913).

  Επίσης το βιβλίο του James Neill (2009)
  The Origins and Role of Same-Sex Relations In Human Societies

  Επιπλέον, στον πιο κάτω σύνδεσμο θα βρείτε όλη τη βιογραφία του Παργκαλί Ιμπραΐμ Πασά.

  http://archive.org/stream/ibrahimpashagran00jenkuoft/ibrahimpashagran00jenkuoft_djvu.txt

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι ανορθογραφίες σου όμως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σου απάντησε τόσο εμπεριστατωμένα, και εσύ μην έχοντας κάτι να πεις μιλάς για ανορθογραφίες....έλεος!

   Διαγραφή 4. Ο Ιμπραήμ γράφεται και Ιμπραΐμ.

  Εγώ δεν σου ζήτησα να μου κάνεις τη δασκάλα των νέων ελληνικών
  γι' αυτό αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, καλύτερα να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό.
  Τους κομπλεξισμούς σου που έχουν εκδηλωθεί σε κακία να τους κρατήσεις για τον εαυτό σου. Κανένας δεν σε υποχρεώνει να με διαβάζεις και το μόνο που κάνεις είναι να δείχνεις τη κακία σου.
  Ο πικρόχολος άνθρωπος το μόνο που καταφέρνει είναι να καταστρέφει τον εαυτό του.

  If people are trying to bring you down, it only means that you're above them.

  Get it who ever you are?

  ...and stop putting your nose where you are not invited. Thank you

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. γεια σας!!με λενε Γιαννη!!!η αληθεια ειναι οτι εγω βλεπω σουλειμαν συστηματικα καθε μερα!!!μου αρεσει το εργο παρα το γεγονος οτι ειμαι εθνικιστης(οχι φασιστας αλλα εθνικιστης δηλαδη αγαπω την πατριδα μου)!!η αληθεια ειναι οτι ξερω την ιστορια του σουλειμαν για τον ιμπραημ και για την χουρρεμ και γενικα!!!αλλα νομιζω οτι κανετε ενα λαθος!!!ο σουλειμαν αγαπουσε τον ιμπραημ αλλα εξισου αγαπουσε και την χουρρεμ!!!!ο σουλειμαν ηταν ερωτευμενος και με την χουρρεμ οπως και με τον ιμπραημ!!!Ο ιμπραημ δεν ηταν η μονη του αγαπη!!!!επιπλεον ο ιμπραημ κρατησε αρκετα πραγματα απο τις χριστιανικες του ριζες!!!ακομη πιστευω οτι οι τουρκοι το εργο ετσι οπως το παρουσιαζουν ειναι ωραια!!!μπορει να ειναι μυθοπλασια αλλα γενικα ειναι αρκετα ωραια ακομη και με τον τροπο τους!!!τελος να ειμαστε λιγο ρεαλιστες!!!και εμεις ενα ειχαμε τιποτα αντιστοιχο στην ιστορια μας οπως τους τουρκους με τον σουλειμαν δεν πιστευω να αποκαλυπταμαι ολα τα γεγονοτα με το ονομα τους!!!εσεις κυριε NOCTOR ποια η γνωμη σας??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σας συγχαίρω !Προσπαθω να καταλαβω την λογικη και την σκοπιμοτητα των επιθεσεων εναντιον σας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή