ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Η Σούλη Σαμπάχ και κυπριακά τραγούδια που τραγούδησε κατά τη δεκαετία του 60'

 Η Σούλη Σαμπάχ είναι τραγουδίστρια και ηθοποιός κυπριακής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 16 Φεβρουαρίου 1931 και το πραγματικό της όνομα είναι Αναστασία Χριστοδούλου. Ο πατέρας της καταγόταν από το Πολέμι της Πάφου ενώ η μητέρα της καταγόταν από τη Χίο. Η Σούλη Σαμπάχ μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια και φοίτησε στα εκεί ελληνικά σχολεία. Σε ηλικία 17 χρόνων επισκέφθηκε την Ελλάδα, όπου γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, τον οποίο και παντρεύτηκε. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της παρουσίας της στην Αθήνα άρχισε να τραγουδά σε κέντρο, το γνωστό «Τζάκι».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 γνωρίστηκε με τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Αχιλλέα Λυμπουρίδη και τραγούδησε συνθέσεις του. Αργότερα συνεργάστηκε και με τον Κύπριο τραγουδιστή και συνθέτη Μιχάλη Βιολάρη. Μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια που εκτέλεσε η Σούλη Σαμπάχ είναι: Τα μαύρα μμάθκια, Το αερούδιν, Ο αντάρτης, Η Μηλιά, Χαλάλιν Του. Εκτός από τα τραγούδια Κυπρίων, τραγούδησε και συνθέσεις Ελλαδιτών συνθετών.
Εμφανίστηκε επίσης σε 26 κινηματογραφικές ταινίες, σε πολλές επιθεωρήσεις και σε τηλεοπτικές κωμωδίες.

 Πιο κάτω μπορείτε να κατεβάσετε δυσεύρετα κυπριακά τραγούδια της δεκαετίας του 60' αρκετά από τα οποία τραγουδά η Σούλη Σαμπάχ. Εκτός από τη Σούλη Σαμπάχ τραγουδούν επίσης:  Ανδρέας  Τσίτσαρος & Δωρίτα Σακέτα, Βούλα Πελεκάνου, Καλλιόπη Σπύρου, Μιχάλη Βιολάρης κ.ά. 
Η ηχογράφηση είναι από κασέτα μεταφερμένη σε cd  και τα τραγούδια αναφέρονται πιο κάτω. 
3 σχόλια:

  1. Μπορείς σε παρακαλώ να γράψεις ποιος τραγουδιστής / τραγουδίστρια τραγουδάει ποιο τραγούδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν έχω τις πληροφορίες που ζητάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή