ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Η Σχολή της Αλεξάνδρειας: Πίνακας του ζωγράφου Μοχάμεντ Νάγκι


 Η Σχολή της Αλεξάνδρειας. Λάδι, Πίνακας 3x7 μέτρα, του μεγάλου Αιγύπτιου ζωγράφου Μοχάμεντ Νάγκι, φίλου του Ν. Νικολαΐδη του Κυπρίου, και δεύτερου συζύγου της Κύπριας ποιήτριας Λιλίκας Ταβερνάρη. Ο ζωγράφος τον δούλευε από το 1939 ως το 1952, οπότε τον εξέθεσε στο Palajjio Corsini στην Πνιεννάλε της Βενετίας, όπου και βραβεύτηκε. Στο κέντρο του πίνακα το Μέγας Αλέξανδρος, στο κέντρο και αριστερά αξιόλογες μορφές της ιστορίας της Αιγύπτου (ο ίδιος ο ζωγράφος είναι ο πρώτος αριστερά). Στο κέντρο  και δεξιά σπουδαίοι Έλληνες της αρχαίας και νεότερης Αιγύπτου. Μεταξύ αυτών ο Κωνσταντίνος Καβάφης (τέταρτος στα δεξιά) και ο Νίκος Νικολαΐδης (δεύτερος από τα δεξιά). Μεταξύ των λογοτεχνών ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας της Αιγύπτου Τσονακλής με διονυσιακή εμφάνιση αφού εισήγαγε την αμπελοκαλλιέργια στην Αίγυπτο.

Πάνω λεπτομέρεια από τον ίδιο πίνακα με τον Καβάφη (δεύτερο από αριστερά) και τον Νικολαΐδη (δεύτερο από δεξιά) να κρατά στο χέρι το Βιβλίο του Μοναχού. Στη μέση ο Τσανακλής.

Η φωτογραφία (από αραβικό περιοδικό) και τα σχόλια ανήκουν στον Βαλεντίνο Χαραλάμπους, Ο πίνακας πρώτη φωρά δημοσιεύεται σε ελληνικό έντυπτο και είναι από το βιβλίο Νίκος Νικολαΐδης ο Κύπρος, Εκδόσεις Διασποράς, 1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου