ένα μη κερδοσκοπικό και μη εμπορικό πολιτιστικό ιστολόγιο - a non profit and a non commercialized cultural blog

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Η Γέννηση του Χριστού: Τοιχογραφία στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό Βυζακιά. 16ος αιώνας


 Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μικρή εκκλησία με ξύλινη επικλινή στέγη, στο χωριό Βυζακιά, σώζει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Έχουν έντονο λαϊκό χαρακτήρα, χρησιμοποιούν ενετικά εικονογραφικά στοιχεία και μέσα από τον απλοϊκό τρόπο απόδοσής τους κινούνται στα πλαίσια μιας εξπρεσσιονιστικής τέχνης.
Στην Παράσταση της Γεννήσεως ο τεχνίτης κατορθώνει να συγκεντρώσει όλες τις επί μέρους σκηνές αποδίδοντας τις με αφοπλιστική αφέλεια και πειστικότητα. Η μορφή της Παναγίας προβάλλεται πάνω σε στρωμνή με ξομπλιαστές ταινίες, που θυμίζει υφαντά στρωσίδια της κυπριακής υπαίθρου. Απεικονίζονται ενδιαφέροντα στοιχεία της καθημερινής ζωής, όπως η αμφίεση των μη ιερών προσώπων, που προσφέρει πληροφορίες για τις ενδυματολογικές συνήθειες της εποχής.

 Ο αστέρας κατευθύνει φωτινή ακτίνα προς τον νεογέννητο Χριστό. Ο Χριστός στη φάτνη φαίνεται σαν ο τεχνήτης να τον έχει ζωγραφίσει κοιτάζοντάς τον από ψηλά.

 Σεβίζοντες άγγελοι χωρίς φτερά.

 Οι τρεις μάγοι.

 Βοσκός με φράγκικα ρούχα, αλλά τυλιγμένος με κυπριακό μάλλινο ύφασμα για να προφυλάγεται από το κρύο, γνωστό ως αλάς.

 Βοσκός με ρούχα της βενετικής περιόδου.

 Ο βους που παριστάνεται στη Γέννηση.

 Ο όνος και ο βους πιο πάνω είναι ζωγραφισμένα με έκφραση ανθρώπινη.

Σπάνια η Σαλώμη εικονίζεται να ρίχνει νερό στην κολυμβήθρα καθισμένη. Η Μαία με πελώριο άσπρο κεφαλόδεσμο κρατά τον γυμνό Χριστό στην αγκαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου